به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم به نقل از روابط جهاد کشاورزی قم، محمدرضا طاهری اظهار کرد: روند رو به رشد جمعیت و نیاز روزافزون به تولید مواد پروتئینی از یک سو و کاهش میزان ذخائر آبزیان و صید از دریاها، بهرهبرداری بهینه از منابع آبی کشور برای نیل به امنیت غذایی و توسعه پایدار تولید آبزیان را الزامی میکند.
وی با اشاره به اینکه ماهی کپور معمولی از خانواده کپور ماهیان و جزو ماهیان گرمابی است افزود: به دلیل رشد سریع، امکان تکثیر مصنوعی و تغذیه و نگهداری به صورت متراکم و دارا بودن مقاومت بالا در مقابل عوامل فیزیکی و شیمیایی آب از جمله مهمترین ماهیان پرورشی جهان است.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان قم با اشاره به اینکه ماهی کپور معمولی در آبهای شیرین و تا EC معادل 8000 رشد مناسبی دارد بیان کرد: با افزایش شوری از میزان سرعت رشد ماهی کپور معمولی کاسته شده و بازدهی تولید کاهش مییابد.
طاهری تاکید کرد: ماهی کپور معمولی در دمای 12 الی 30 درجه سانتی گراد آب تغذیه کرده ولی محدوده مناسب برای رشد 22 الی 27 و بهترین دمای آب 25 درجه سانتی گراد است.
وی گفت: استفاده از روشهای نوین آبزی پروری و افزایش ضریب مکانیزاسیون استخرهای پرورش ماهی دو راهکاری است که با صرف هزینه و زمان کمتر نسبت به ساخت استخرهای جدید میتواند افزایش تولید آبزیان در واحد حجم استخر و افزایش بهرهوری از منابع آبی را میسر سازد.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان قم بیان کرد: در این طرح تعداد 38 هزار قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن 60 گرم از ابتدای سال 94 در هشت باب استخر ذخیره آب دو منظوره کشاورزی رهاسازی و هوادههای قارچی و ایرجت در استخرها نصب شد.
طاهری افزود: دمای آب ورودی استخرها 20 الی 23 درجه سانتیگراد با EC بین 1200 الی 3400 میکروموس و تغذیه ماهیان توسط غذای اکسترود انجام گرفت و پس از گذشت 6 ماه از دوره پرورش، ماهیان به میانگین وزن 1.5 کیلوگرم رسیده که در بین آنها ماهیان 3 کیلوگرمی نیز مشاهده میشود.
وی با اشاره به اینکه از نتایج اجرای این طرح تولید ماهی کپور معمولی به میزان 26 کیلوگرم در مترمکعب آب استخر است بیان کرد: با آغاز فصل برداشت، در حال حاضر حدود 6 تن از ماهیان صید و پیشبینی میشود تا پایان فصل برداشت میزان صید بیش از 57 تن شود.
مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان قم اضافه کرد: استان قم با دارا بودن شرایط آب و هوایی گرم و وجود بیش از 1600 باب استخر ذخیره آب کشاورزی، ظرفیت مناسبی برای پرورش کپورماهیان را داشته و بنا به گزارش کمیته تخصصی ماهیان گرمابی سازمان شیلات ایران، رتبه سوم کشور در تولید ماهیان گرمابی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی را در سال 93 کسب کرده است.