به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم (قم نا) به نقل از اداره اطلاعرسانی معاونت تهذیب حوزههای علمیه، حجتالاسلام و المسلمین علیرضا پناهیان در جمع تعدادی از معاونان تهذیب مدارس علمیه سراسر کشور، با اشاره به برخی از شاخصههای نظام تربیتی طلاب اظهار کرد: امروز باید این مطلب را در نظر داشته باشیم که هر نظام تربیتی که در حوزه اجرا شود و طلاب مطابق آن تربیت شوند، بدون تردید به واسطه حضور طلاب در میان مردم، جامعه نیز با همان اصول تربیت خواهد شد، بنابراین این نشان از اهمیت نظام تربیتی حوزه دارد که باید به آن اهتمام شود.
وی با بیان این مطلب که برخلاف برخی از تصورات، زمان کار تربیتی از سوم راهنمایی یا آخر دبیرستان نیست، افزود: طبق احادیث و روایات رسیده به ما به ویژه از امام صادق(ع)، زمان تربیت افراد از سن هفت سالگی آغاز میشود، بنابراین به نظر میرسد، آغاز پذیرش افراد برای طلبگی و امر تربیت دینی آنها از مقطع سیکل کمی دیر باشد، برای جبران این امر باید مدارس علمیه یک دبستان زیر نظر خود راهاندازی کرده و طلاب خود را از طریق آن پذیرش کنند.
این استاد حوزه علمیه قم تاکید کرد: اگر این شیوه تربیت طلاب از سن هفت سالگی آغاز نشود، با توجه به اینکه افراد مقطعی از تحصیلات خود را در دبستان و در کنار افراد متفاوت میگذرانند بنابراین وقتی وارد حوزه میشوند، اصول تربیتی بیشتر بر محور مداوا است، بنابراین برای تربیت اصیل حوزوی باید از ابتدای آموزش افراد شروع کنیم نه از اواسط دوره آموزشی باشد.
وی در ادامه با تقسیمبندی امکانات مدارس علمیه در زمینه مسائل تربیتی بر دو قسم اصلی و فرعی، بیان کرد: نظام تربیتی حاکم بر مدرسه از امکانات اصلی است که باید درست و بر اساس اصول باشد، البته این نظام دامنه گستردهای از جمله محتوای آموزشی را نیز در بر میگیرد.
به گفته پناهیان نحوه اخلاق و رفتار مدیران مدارس و البته برگزاری دروس اخلاق از جمله اصول اصلی تربیتی است و باید به آن اهتمام وافر داشت.
وی در خصوص نظام تربیتی مدارس علمیه، تصریح کرد: ایجاد نشاط تحصیلی از شاخصههای اصلی این نظام است و باید طوری برنامهریزی کرد که طلاب برای تحصیل مشتاق شده و با شور و علاقه فراوان به مطالعه دروس بپردازند.
این پژوهشگر و خطیب حوزوی، ارائه آگاهی و محتوای درست برگرفته از آیات و روایات را از جمله اصول نظام صحیح تربیتی حاکم بر مدارس عنوان و یادآور شد: در نظام تربیتی حوزه باید همه ابعاد و پایههای زندگی از جمله خوراک، ورزش و ... در نظر گفته شده و تنها به برنامهریزی در یک بخش بسنده نشود.
وی تاکید کرد: البته بخش دیگر برنامه تربیتی مدارس علمیه، اهتمام به فوق برنامههای مذهبی است که باید در این نظام در نظر گرفته شود؛ مبارزه با هوای نفس، تحجد و عبادت از جمله برنامههایی است که در این بخش جا گرفته و باید برای آن برنامهریزی شود.