حجتالاسلام سید صادق محمدی، نائب رییس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم درباره مشکلات پیش روی پژوهش در حوزههای علمیه گفت: پژوهش یعنی تحقیق هوشمندانه، خلاقانه و ضابطه مند که با هدف رفع مشکلات و چالشهای کشور انجام میشود.
حجتالاسلام محمدی با توجه به فعالیتهای معاونت پژوهش حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: پژوهشهای حوزوی در کنار نتایج خوبی که داشته اما هم به اندازه کفایت نبوده و هم نمیتوان گفت این پژوهشها به طور کامل کاربردی است بلکه غالبا امری تئوری است که در جامعه آثار آن به ندرت دیده میشود.
وی ادامه داد: متأسفانه مسؤولان حوزه هم سنتهای قدیم حوزه را کنار گذاشتهاند و هم روشهای نوین آموزشی را به درستی اجرا نکردهاند.
این پژوهشگر حوزوی نگاه صرف آموزشی حوزه را ناقص دانست و تأکید کرد: اگر بخواهیم پژوهش در کنار آموزش مکمل یکدیگر باشد باید سنتهای فراموش شده حوزه قدیم را احیا کرد و روشهای نوین آموزشی را به نحو درست اجرا کرد.
وی پژوهشهای سنتی و فردی در حوزه علمیه را برای پاسخ به نیازهای کشور کافی ندانست و اظهار داشت: پژوهشهای گروهی و جمعی و اقدام برای رفع موازی کاریها در حوزه باید به مرحلهای برسد تا نیازهای اساسی و علمی کشور حل شود.
مسؤول انجمن اصول فقه حوزه علمیه قم با انتقاد از نظام آموزشی حوزه علمیه ابراز داشت: عدم آموزش مهارتهای پژوهشی و روشهای نوین تحقیق برای طلاب و پژوهشگران از مهمترین مشکلات پیش رو است.
وی با بیان برخی موانع در امر پژوهش خاطرنشان کرد: عدم حمایت مسؤولان از پژوهش و پژوهشگر از مهمترین موانع پیش رو است که برای رفع این مشکل بازنگری در قوانین پژوهش، تعریف بستر پژوهش دینی و جذب بودجه مناسب برای انجام آن نیاز است.
استاد حوزه علمیه قم با ابراز نگرانی در امر پژوهش در حوزه تصریح کرد: پژوهش به سبب روند مشکل و هزینه بردر بین اندیشمندان از جایگاه مناسبی برخوردار نیست و باید به لحاظ ساختاری در بستر مناسب مورد توجه قرار گیرد ولی متأسفانه بهای کافی به آن داده نشده است.
وی پژوهش را به سه بخش بنیادی، کاربردی و تحلیلی تقسیم کرد و افزود: بعد از انقلاب اسلامی پژوهش در کشور از رشد خوبی برخوردار شد که بعد از سخنان رهبر انقلاب در سال 80 تحولی دیگر گرفت؛ اما باید بدانیم که هنوز پژوهش در کشور و حوزه از جایگاه مناسب برخوردار نیست.
وی در پایان گفت: پژوهشهای حوزوی با گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب هنوز نتوانسته جایگاه خود را در تأثیرگذاری بر قانون گذاری در مسائل فرهنگی، اجتماعی و سبک زندگی داشته باشد که این خود نشاندهنده قدر و اندازه پژوهشها در حوزه است.
منبع : رسا