
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم ،"برخی واحدهای آلاینده مستقر در قم ذی قدرت یا ذی پول هستند" خلاصه و چکیده مهمترین مباحث سید رحمان دانیالی مدیرکل حفاظت محیطزیست استان درباره مقاومت برخی واحدهای آلاینده برای ادامه فعالیت در شهر قم است، وقتیکه میخواهند حرف خود را به کرسی بنشانند.
برنامهها و اقدامات صورت گرفته در رابطه با واحدهای آلاینده و پیرامون شهر، واحدهای غیرمجاز ذوب سرب، چاههای زغال، نیروگاه سیکل ترکیبی، معضل گردوغبار، ترافیک هسته مرکزی شهر، توجه به معاینه فنی خودروها و جایگزینی موتورسیکلتهای برقی و بهسازی ایستگاههای سنجش آلودگی محور صحبتهای مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان در روز ملی هوای پاک بود. نشستی صمیمی با اصحاب رسانه که دانیالی را بر آن داشت تا به پاره ای از سؤالات پاسخ دهد.
اتهامزنی برخی واحدهای آلاینده به محیط زیست
موضوع نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به اداره کل حفاظت محیط زیست برای صدور مجوز فعالیت واحد آلاینده ذوب سرب در قم یکی از شاخص ترین موضوعاتی بود که در این نشست مورد توجه قرار گرفت.
مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان با تأکید بر اینکه برخی از واحدهای آلاینده به بهانه ایجاد اشتغال با استفاده از مراکز قدرت و با الفاظ مختلف به دنبال تحت فشار قرار داده اداره کل محیطزیست هستند اظهار داشت: بر اساس استعلامی در سال 91 در قم بیش از 197 هزار تن پروانه بهرهبرداری صادر شده، این در حالی است که در همان سال سازمان محیطزیست کشور نیاز داخلی را 100 هزار تن اعلام کرده است.
وی با بیان اینکه فعالیت واحدهای بازیافت باطریهای فرسوده از سوی محیطزیست فاکتورهای مشخصی دارد تصریح کرد: سیستم سنجش آلودگی، کریستال سازی، مدیریت آب اسید و... مسائلی از این قبیل باید از سوی واحدها لحاظ شود اما مشخصاً واحد ذوب سرب مورد بحث که از 87-88 پیگیر دریافت مجوز بوده اما هیچکدام از مدیران محیط زیست طی این سالها وی را ذی حق ندانستند.
سوءاستفاده واحد غیرمجاز و آلاینده سرب از مراکز قدرت
دانیالی ادامه داد: پس از مقاومتهای اداره کل محیطزیست در برابر خواست این واحد آلاینده، فرد مذکور به دیوان عدالت اداری شکایت کرد در روند بررسیها دیوان عدالت اداری نیز رأی به بی حقی وی داد، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قم نیز این واحد را به دلیل فعالیت غیر مجاز به تعزیرات حکومتی معرفی کرد که در این مسیر هم رأی بدوی و قطعی دال بر غیرمجاز بودن این واحد صنعتی بوده است.
مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان قم با اشاره به اینکه در این مورد خاص و پروندههای مشابه برخی دوست داشتند محیطزیست را مورد هجمه قرار دهند و به عنوان مانعی پیش روی توسعه اشتغال معرفی کنند گفت: راه افزایش اشتغالزایی تنها با راهاندازی واحدهای آلاینده نیست، از دیگر سو محیطزیست متولی اشتغالزایی نیست در این زمینه هم با قاطعیت به وظیفه خود که برخورد با واحدهای آلاینده است عمل میکنیم.
وی با تأکید بر اینکه با هیچ واحد آلایندهای تعارف نداریم خاطرنشان کرد: گفته میشود برخی از این واحدها تمایل به انتقال به دیگر استانها دارند که از این موضوع استقبال میکنیم، علما و مراجع عظام تقلید همواره بر لزوم حفظ محیطزیست شهر کریمه اهلبیت (س) تاکید دارند از همین رو نباید قم ظرفیت مطلوبی برای استقرار واحدهای آلاینده محسوب شود.
انتقال نیروگاه سیکل ترکیبی به جاده قم- تهران منتفی است
جاده قدیم قم- کاشان، هسته مرکزی شهر قم و دریاچه نمک را میتوان سه دلیل عمده آلودگی قم برشمرد اما به گفته وی هنوز مطالعات دقیق آماری درباره سهم هم کدام از عوامل آلایندگی در استان صورت نگرفته است.
وی در ادامه این نشست با تأکید بر اینکه آلودگیهای صنعتی اگر با همکاری جدی مسئولان استان موردتوجه قرار نگیرد میتواند به مشکلی حاد و چشمگیر تبدیل شود اظهار داشت: قم در حال حاضر جزو معدود کلانشهرهایی است که هنوز درجه آلودگی به حد بالای دیگر شهرها مثل تهران، مشهد و... نرسیده است اما در عین حال شاهد آلودگیهایی با منشأ طبیعی هستیم.
دانیالی با بیان اینکه تعدادی از واحدهای صنعتی استان که خوراک اولیه آنها پایه نفتی دارد میتوانند در آینده نزدیک به معضل محیط زیستی تبدیل شوند گفت: بر اساس مطالعات صورت گرفته جاده قدیم قم- کاشان یکی از نقاط آلاینده استان است که با تغییر سوخت 90 درصدی در این محور تلاش شده تا حد زیادی کاهش یابد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم ادامه داد: به دلیل تردد وسایط نقلیه در هسته مرکزی شهر رینگ حفاظتی در این منطقه کاهش یافت اما به دلیل هجوم موتورسیکلتها علیرغم سوخت کمتر اما آلودگی بیش از 8 برابر آلودگی هوا و صوتی به دنبال دارند.
به گفته وی، در بسیاری از شهرها در فصول سرما با تغییر سوخت نیروگاههای سیکل ترکیبی سعی در کاهش آلودگی هوا میکنند اما در استان قم با وجودی که شاهراه عبور خط گاز است اما این اتفاق در قم رخ نمیدهد و همچنان با سوخت گازوئیل کار خود را ادامه میدهد لازم است این مسئله پیگیری و سهمیه گاز بیشتر قم بیشتر شود.
دانیالی با اشاره به تلاشهای مدیران استان برای انتقال نیروگاه سیکل ترکیبی از منطقه طایقان به جاده قم- تهران و متعاقب آن منتفی شدن فعالیت نیروگاه در استان تصریح کرد: مکاتبهای از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت برای حمایت از بازیافت واحد سرب صورت گرفته است که بنا به تشخیص اداره کل حفاظت از محیط زیست استان شاخصهای لازم برای دریافت پروانه بهره برداری را ندارد.
بحث آلودگی کلانشهرهای کشور موضوعی است که روزبهروز اگر نگوییم حادتر میشود میتوان گفت اما به نقطه هشدار رسیده است. در این میان آلودگیهای طبیعی و انسان ساز در برههها و فصول مختلف در رقابتی نفسگیر از هم پیشی میگیرند و گاه راه نفس مردم را میگیرد، در این راستا هم نه تعطیلیهای برههای و مقطعی و نه هیچ راهکار موقت دیگری نمیتواند نسخه مؤثری برای کنترل این آلودگیها در شهر کوچک اما پر جمعیت قم باشد.
منبع: تسنیم