کد خبر ۳۵۰۸۱ انتشار : ۳ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۳۹
رئیس اداره احیاء بافت فرسوده اداره کل راه و شهرسازی استان قم مطرح كرد:

آسیب بافت فرسوده یک پنجم جمعیت قم را تهدید می کند

رئیس اداره احیاء بافت فرسوده اداره کل راه و شهرسازی استان قم با اشاره به آسیب ها و تهدیدهای بافت فرسوده، گفت: 250 هزار تن از جمعیت قم معادل حدود یک پنجم جمعیت این شهر در این مناطق ساکن هستند. این بناها در صورت بروز زلزله ای با کمترین ریشتر به سرعت تخریب می شود و فاجعه ملی به بار می آورد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبرقم (قم نا)، محمدصادق پیشوایی به نبود استحکام بناهای بافت فرسوده اشاره کرد و افزود: این بناها در صورت بروز زلزله ای با کمترین ریشتر به سرعت تخریب می شود و فاجعه ملی به بار می آورد و همین مساله ضرورت نوسازی و یا مقاوم سازی این محله ها را دوچندان کرده است.


وی بر لزوم ساماندهی جمعیت شهری قم در بافت های فرسوده تاکید کرد و گفت: بر اساس سرشماری سال 1390، 6 درصد جمعیت قم مهاجر و 13 درصد ساکنان نیز متولد خارج از ایران هستند.


وی با بیان اینکه 63 هزار مهاجر ایرانی و غیرایرانی طی سال های 1385 تا 1390 وارد قم شده اند، افزود: شهر قم به واسطه افزایش روند مهاجرت و سکونت این جمعیت در محدوده بافت فرسوده، نیازمند مسکن خوب و مقاوم در محدوده این بافت است.


پیشوایی تاکید کرد: این مناطق به دلیل دوری از مزیت های شهرنشینی و مواجهه با جمعیتی به نسبت بالا به دلیل قیمت پایین املاک آن در مقایسه با سایر نقاط شهر، در معرض آسیب های مختلفی قرار دارد.


وی اضافه کرد: مشکلات ترافیکی، زیست محیطی و سکونت در بافت های فرسوده به دلیل نبود بهره مندی از امکانات و رفاه شهری، روز به روز در حال افزایش است.

* طرح تفکیک مجدد زمین حرکتی اساسی و سریع در نوسازی بافت های فرسوده ایجاد می کند
وی بر ضرورت اجرای طرح های نوین در راستای نوسازی بافت های فرسوده تاکید کرد و گفت: اگر طرح تفکیک مجدد زمین در این مناطق اجرایی شود، می تواند حرکتی اساسی و سریع در نوسازی بافت ها ایجاد کند.


رئیس اداره احیاء بافت فرسوده اداره کل راه و شهرسازی قم با بیان اینکه این طرح نمونه ای از مشارکت مستقیم مردم در طرح های توسعه شهری است که با هدایت دولت و شهرداری انجام می شود، اضافه کرد: بر اساس این طرح کل محدوده ای که قرار است نوسازی شود، با وضع موجود قیمت گذاری و پس از اتمام طرح نوسازی، زمین و املاک بر اساس همان قیمت گذاری تفکیک و به مردم همان محل واگذار می شود.


وی با بیان اینکه در این طرح هر فرد به نسبت سهمی که داشته، صاحب ملک می شود، اضافه کرد: با اجرای طرح تفکیک مجدد زمین، محله های بافت فرسوده نوسازی و خیابان ها تعریض می شود و تمام ساکنان نیز از مزیت های اجرای طرح بهره مند می شوند.


وی همچنین گفت: تملک بافت فرسوده جهت نوسازی توسط دولت و شهرداری، نمونه ای از مداخله غیر مستقیم این نهادها در احیاء بافت فرسوده است که علاوه بر پرهزینه بودن، معمولا عرصه ای که آزاد می شود مساحت زیادی ندارد.


پیشوایی، راهکار مشارکتی را از دیگر مداخلات غیر مستقیم دولت در نوسازی بافت های فرسوده عنوان و اضافه کرد: در این روش دولت با ارائه تسهیلات بانکی و مشوق هایی از جمله تخفیف هایی که در صدور پروانه، عوارض شهرسازی و نظام مهندسی شامل حال مالکان بناهای فرسوده می شود، مالکان را به نوسازی بافت های فرسوده تشویق می کند.


وی ادامه داد: از سال 1386 تاکنون، به 10 هزار و 180 واحد مسکونی در قم تسهیلات بافت های فرسوده پرداخت شده است.


وی با تاکید بر ضرورت مشارکت مردمی در احیاء بافت های فرسوده، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بناهای موجود در این بافت معمولا در متراژهای کوچک می باشد، بازسازی آن ها نیازمند مشارکت جمعی است تا از چند واحد مسکونی یک واحد آپارتمان چند طبقه و در متراژ بزرگتر ساخته شود.


پیشوایی افزود: متاسفانه مردم استقبال چندانی در نوسازی بافت های فرسوده ندارند و تاکنون موردی از درخواست هماهنگ ساکنان یک محله برای احیاء آن نداشته ایم.


وی افزود: در این راستا به منظور بالابردن اطلاعات ساکنان این بافت ها از مزیت های نوسازی منازل فرسوده، بسترسازی های مناسب از جمله آموزش در مساجد، آموزش چهره به چهره و برگزاری سمینارهای آموزشی برای مدیران شهری در زمینه ضرورت و چگونگی احیا و نوسازی بافت های فرسوده انجام شده است.

* تغییر کاربری بافت های تاریخی فرسوده علاوه بر درآمدزایی، از میراث فرهنگی نیز حفاظت می کند
وی با بیان اینکه 330 هکتار از بافت تاریخی قم در دل بافت فرسوده قرار دارد، گفت: حفظ بافت های تاریخی هزینه سنگینی برای سازمان میراث فرهنگی دارد، از سوی دیگر مردم ساکن در این محله ها نیز به دلیل هزینه، رغبتی برای حفظ میراث فرهنگی نشان نمی دهند.


رئیس اداره احیاء بافت فرسوده اداره کل راه و شهرسازی قم تصریح کرد: در برخی استان ها مانند یزد و اصفهان ساکنان بافت های تاریخی با تغییر کاربری واحدها، توانسته اند علاوه بر درآمدزایی و حفظ میراث فرهنگی، سنت و فرهنگ اصیل ایرانی را نیز به توریسم ها معرفی کنند.


وی افزود: مردم می توانند با اجرای طرح های نوین، خانه های با قدمت را به مکان هایی از جمله سفره خانه، مسافرخانه و یا فرهنگسرا تبدیل کنند و سودآوری که از این طریق به دست می آورند از کارهای تجاری دیگر، به صرفه تر است.


وی افزود: مقاوم سازی بناها هزینه زیادی دارد و فقط خانه های تاریخی و میراثی ارزش مقاوم سازی دارد و سایر بناها را باید تخریب و نوسازی کرد.


پيشوایی به لحاظ کردن نمای مناسب و هم شان قم در نوسازی بافت های فرسوده اشاره و بیان کرد: باید ضوابط شهرسازی برای محله هایی که تخریب و بازسازی می شود اعمال شود و تعداد طبقات منازل یکسان باشد.


وی افزود: نمای ساختمان و تعداد طبقات آن نباید سلیقه ای باشد بلکه باید طبق اصول خاصی اعمال شود و رعایت آن الزامی باشد.

 

منبع: ايرنا

شماره پیامک قم نا: 50001717150598رایانامه: info@Qumna.com