کد خبر ۳۱۵۶۱ انتشار : ۲۷ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۱۶

مظلومیت‌های جاده‌های روستایی قم

اگر مدیران نگاه دیگری به روستاها داشته باشند و این مناطق را به عنوان کانون‌های توسعه اقتصادی مد نظر قرار دهند آنگاه صرف هزینه‌های راه و ترابری می‌تواند به عنوان یک سرمایه‌گذاری بلند مدت و پربازده به حساب آید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم ، اندک اندک فصل سرما و بارش‌ها آغاز می‌شود و دل‌ها به جوش و خروش است که آیا باز هم داستان بی‌پایان مرگ‌هایی در جاده‌های یخی قرار است ادامه داشته باشد و چشم‌هایی خیس میهمان شب‌های تاریک پاییزی و بلند زمستانی شود...

این روزها با نزدیک شدن به فصول سرد سال و جاده‌های لغزنده حاصل از بارش باران و برف میزان خطرات و تصادفات به شدت افزایش می‌یابد و متاسفانه جاده‌های شهری و روستایی قم نیز به وفور حجمی عظیم از این تصادفات را هرساله تجربه می‌کنند.

از آنجا که این شهر به عنوان شاهراه بزرگ ارتباطی 17 استان کشور است توجه به این مسئله جدی‌تر به نظر می‌رسد و باید با اقداماتی درست و اندیشیده پیش از وقوع حوادث در پی علاج آن بود. چرا که آمار موجود حکایت از تلفات سنگین جاده‌ای در این خطه از کشور دارد که روز به روز بر این آمار نیز افزوده می‌شود.

طبق گفته مسئولان تنها یک درصد از جمعیت جهان در کشور ایران وجود دارد اما متاسفانه میزان تصادفات در ایران بیش از میانگین جهانی است که بسیاری از همین میزان تلفات نیز در جاده‌های بین شهری قم روی می‌دهد.

علاوه بر جاده‌های بین شهری، جاده‌های روستایی نیز روزانه و به ویژه در روزهای پایانی هفته درگیر تلفات سنگین هستند و شاید افزایش این تلفات در جاده‌های روستایی قم به دلیل توجه و تمرکز بیشتر مسئولان به جاده‌های ملی و بین شهری وعدم توجه به زیرساخت‌های راه روستایی باشد. متاسفانه آخرین آمارها نشان می‌دهد که تعداد تلفات جاده‌ای در روستاها طی سال گذشته 1297 نفر بوده است که این میزان با توجه به جمعیت روستایی بسیار بالاست.

اما یکی از روستاهای استان قم که به شدت طعم محرومیت را می‌چشد و حتی از امکانات اولیه زندگی چون گاز، تلفن، آب و راه مناسب بی بهره است، روستای صفر آباد است روستایی که در محرومیت غرق شده است.

این روستا که دارای هشت کیلومتر جاده خاکی است و روز به روز به مشکلات حمل و نقلی آنها افزوده می‌شود، اما مردمانی دارد بس صبور و شکیبا، مردمانی که گلایه شان این بود که چرا یک مسئول استانی طی 30 سال اخیر به این روستا سفر نکرده و برای حل مشکلات شان اقدامی صورت نمی‌گیرد.

مسئولان استانی نیز گرچه خود خبر از وجود 50 نقطه حادثه خیز در راه‌های روستایی قم داده‌اند اما بر این باورند که رفع هر یک از نقاط نیازمند 2 میلیارد تومان اعتبار است که سبد اعتباری قم خالی از این میزان پول است و همچنان مردم باید تاوان کمبود بودجه‌ها را بدهد.

طبق آمارها میزان خسارات اقتصادی به بار آمده از تصادفات هر روز کشور برابر با 32 میلیارد تومان است و همچنین هر سال 11 هزار میلیارد ریال هزینه درمانی افراد مصدوم شده در تصادفات رانندگی و 180 میلیون تومان هزینه افراد فوت شده در تلفات رانندگی به کشور تحمیل می‌شود که اگر با اندکی توجه هزینه‌هایی را صرف ایمنی جاده‌ها و آسفالت را‌ه‌های روستایی و شهری کنیم از بسیاری از فجایع و هزینه‌ها کاسته می‌شود و می‌توان از این میزان هزینه در زمینه‌های حیاتی تر از جمله اشتغال استفاده کرد.

محسن بهشتی معاون امور عمرانی استانداری قم در خصوص مشکلات راه‌های روستایی استان گفت: بخش کهک از جمله مناطقی است که جاده‌هایش از مشکلات ایمنی رنج می‌برد و برای رفع این مشکلات به دو صورت کوتاه مدت و بلند مدت برنامه ریزی کرده‌ایم.

وی برنامه‌ریزی کوتاه مدت را عریض کردن جاده از سمت کاشان به طرف کهک دانست و ادامه داد: در برنامه بلند مدت به دنبال چهار خطه کردن راه ارتباطی پردیسان به سوی ورجان هستیم و از منابع طبیعی استان نیز خواستار توجه برای واگذاری زمین هستیم.

بهشتی با اشاره بر اینکه قم در چهارراه ارتباطی 17 استان کشور واقع است گفت: همین مسئله سبب توجه به جاده‌های ملی و غفلت از جاده‌های استانی و روستایی شده است.

وی گفت: تصمیم بر این است که برای حل مشکلات راه‌های استان دیگر منابع استانی را صرف پروژه‌های ملی نکنیم.

بهشتی نسبت درصد آسفالت جاده‌های روستایی قم را در مقایسه با کشور 98 به 61 اعلام کرد که این میزان تا حدودی جای امیدواری دارد اما همچنان توجه و ارتقای وضعیت جاده‌ها را می‌طلبد.

احمد عباسی کارشناس ارشد راه و شهرسازی نیز با اشاره به اینکه متاسفانه میزان اعتبارات عمرانی در سال‌های اخیر در حوزه راهسازی رشد چندانی نداشته است گفت: کاهش قیمت نفت موجب شده تا دولت در این حوزه‌ها به نوعی به سمت صرفه جویی برود.

وی با تاکید بر اینکه امروز اکثر روستاها در ایران و استان قم دارای راه آسفالت هستند بیان کرد: با اجرای طرح‌ هادی نیز در داخل روستاها شاهد برخی تغییر و تحولات مثبت هستیم.

عباسی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی دولت می‌تواند از ظرفیت بخش خصوصی برای توسعه راه‌های روستایی استفاده کند، ادامه داد: البته این مشارکت منوط به آن است که دولت بتواند این پروژه‌ها را به نوعی تعریف کند که برای بخش خصوص دارای صرفه اقتصادی باشد.

این کارشناس راه و شهرسازی یکی دیگر از راهکارهای بهبود زیرساخت‌های حمل و نقل روستایی را تعریف پروژه‌های اقتصادی در مناطق روستایی بیان کرد و گفت: اگر بتوانیم برخی از کارخانه‌ها و همچنین بنگاه‌های کوچک را وارد فضای روستایی کنیم آنگاه با رشد اقتصادی صورت گرفته انجام هزینه‌های سنگین راه و ترابری نیز دارای صرفه خواهد شد.

در نهایت باید گفت ضرورت دارد تا مدیران استان قم نگاه ویژه‌تری نسبت به وضعیت راه‌های روستایی در این استان داشته باشند. امروز اغلب کلانشهرهای کشور و به ویژه قم با مشکل مهاجر پذیری و حاشیه نشینی مواجه هستند که یکی از اصلی‌ترین دلایل آن خالی شدن روستاها از سکنه است و مطمئنا یکی از دلایل اصلی این مهاجرت از روستا به شهر نیز فقدان امکانات کافی است. اگر مدیران نگاه دیگری به روستا‌ها داشته باشند و این مناطق را به عنوان کانون‌های توسعه اقتصادی مد نظر بگیرند آنگاه صرف هزینه‌های راه و ترابری می‌تواند به عنوان یک سرمایه گذاری بلند مدت و پربازده به حساب آید. ضمن اینکه در برخی از موارد این ظرفیت و قابلیت وجود دارد که این جاده‌های روستایی به عنوان زیرساخت‌های صنعت گردشگری محسوب شوند و حتی خود به یک جاذبه گردشگری تبدیل شوند.

=============

گزارش از سمیه رضایی

منبع : فارس 

شماره پیامک قم نا: 50001717150598رایانامه: info@Qumna.com