به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم ، کتاب نفاقشناسی از 12 فصل اصلی تشکیل شده که مفهومشناسی، روانشناسی نفاق، جامعهشناسی نفاق، علل و انگیزههای نفاق، اهداف و روشهای نفاق، تقسیمات نفاق، علایم و نشانههای نفاق، راهکارهای نفاقشناسی، روشهای پیشگیری و مقابله با نفاق، نفاق در تاریخ، سرانجام منافق و نکات تکمیلی از جمله فصول این کتاب است.
در بخش اول با عنوان مفهومشناسی موضوعاتی با عناوین مفهوم لغوی، معانی اصطلاحی، نفاق در قرآن، نفاق در حدیث، نفاق در نهجالبلاغه، نفاق در علم اخلاق، نفاق در روانشناسی، نفاق در تعلیم و تربیت و نفاق و عناوین مرتبط با آن مطرح شده است.
زمینههای روانی نفاق، ریشههای درونی نفاق، جایگاه بحث نفاق در روانشناسی و حالتهای روانی منافق در بخش دوم کتاب نفاقشناسی ذکر شده است.
در بخشهای سوم تا پنجم عوامل اجتماعی ابتلا به نهانکاری و تظاهر، اوج و انحطاط نفاق، تأثیر نفاق بر هویت و شخصیت جامعه، انگیزههای کفر و شک یا ضعف ایمان، درباره نفاق ارتدادی، انگیزههای اظهار اسلام در نفاق ابتدایی، خطوط کلی و راهبردی نفاق و روشهای نفاق تبیین شده است.
در بخش تقسیمات نفاق عقیدتی، اخلاقی و عملی، نفاق فردی و جریانی، نفاق ساده و پیچیده، نفاق بیخطر و نفاق خطدار، نفاق ابتدایی و ارتدادی، نفاق دینی و غیردینی، نفاق انفرادی، اجتماعی و بینالمللی و نفاق هدایتپذیر و هدایتناپذیر وجود دارد.
سستی و سنگینی در جنگ و جهاد، کراهت و کسالت در عبادت، جاسوسی، روابط مخفیانه با کفر و شرک، کارشکنی در امر رهبری و تضاد با آن، مخالفت با اسلام فقاهتی، در اندیشه فریب خدا و رهبری، پایگاهسازی در برابر پایگاههای اسلامی، کوشش در جلب رضایت جامعه و بهانهگیری از جمله علایم و نشانههای نفاق بوده که در این کتاب اشاره شده است.
لحن و شیوه سخن، موضعگیری در عمل، دشمنی علی بن ابیطالب(ع) و گرایش فکری به دشمنان در بخش راهکارهای نفاقشناسی و اصول پیشگیری و مقابله با نفاق در سیره پیامبر اسلام(ص)، روش پیشگیری از نفاق و روشهای مقابله با نفاق در بخش روشهای پیشگیری و مقابله با نفاق این کتاب مطرح شده است.
سرانجام منافق در سیر تاریخی جامعه، سرانجام منافق در بعد فردی، آیات تأویلی درباره نفاق، آیات متشابه دستاویزی برای منافقان، تمثیلات و تشبیهات درباره منافق، نفاق و یهود و گسترش نفاق از علایم آخر الزمان از موضوعات دیگر مطرح شده در این کتاب است.
بر اساس این گزارش، کتاب «نفاقشناسی» توسط «علیرضا اعرافی» تألیف شده و با شمارگان هزار و 500 نسخه و 8 هزار تومان به همت انتشارات موسسه اشراق و عرفان منتشر شد.
منبع : فارس