به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبر قم ، صدای رسیدن کاروان محرم به تدریج به گوش میرسد و بیرقهای سیاه عزاداری کم کم از گوشه خانهها بیرون میآید تا بار دیگر جامعه شیعی آماده برگزاری عزای سید و سالار شهیدان شود. عزاداری که نه تنها آخرت مومنان را آباد میکند بلکه درسهای بزرگی نیز برای امروز جامعه ما دارد.
اخیرا نیز همایشی در قم با نام همایش بزرگ مبلغان اعزامی به مناطق مختلف کشور در ایام محرم 1437 با سخنرانی آیتالله سبحانی در سالن اجتماعات مدرسه مبارکه فیضیه برگزار شد که ایشان در این جلسه به نکات بسیار مهمی در خصوص نحوه برپایی عزاداریهای محرم و همچنین فلسفه قیام حسینی پرداختند.
این مرجع تقلید در این همایش با تاکید بر اهمیت تبلیغ در ماه محرم و صفر گفت: روحانیون مبلغ سربازان اسلام و ائمه هستند و بقای اسلام نیز در گروی تبلیغ درست دین است.
وی با اشاره به اینکه مبلغان در منابر خود به قرآن و حدیث تکیه بیشتری کرده و بدانند که اگر فقط به مسائل سیاسی بپردازند شایسته منبر نیست خاطرنشان کرد: منبر جایگاه بسیار مهم و الهی است؛ مبلغان باید در پاسخ به شبهات به اصل زمان شناسی توجه ویژه کنند و با شناخت اهداف دشمن به توطئههای آن پاسخ بگویند.
آیتالله سبحانی با اشاره به اینکه امروز دو مسئله تشیع را تهدید میکند گفت: مبلغان باید به خوبی خطر وهابیت و عرفانهای دروغین را به مردم اطلاع دهند.
در واقع باید گفت برای آماده شدن در خصوص عزاداریهای محرم ابتدا باید پیام اصلی و کانونی قیام حسینی را درک کنیم و از سوی دیگر نکاتی را در خصوص نحوه برپایی مراسمها رعایت کنیم تا خدای نکرده وهنی نسبت به شأن عظیم عزاداری سید و سالار شهیدان پیش نیاید.
حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مرتضوی استاد حوزه و دانشگاه در این خصوص با اشاره به اینکه پیام اصلی قیام حسینی عمل به فریضه امر به معروف و نهی از منکر است، خاطرنشان کرد: راه حسینی نیز نپذیرفتن ظلم و ستم و تسلیم در برابر ظالمان است.
وی با اشاره به اینکه حدیث نبوی «ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاة» بیانگر شأن و عظمت بیمنتهای قیام حسینی در راستای کمال بشریت است، خاطرنشان کرد: قیام حسینی یک نقطه عطف در تاریخ بشریت و کل عالم امکان است و مرز میان حق و باطل را روشن کرده است.
مرتضوی با تاکید بر اینکه عاشورا یعنی ایستادگی بر حق و پایداری در مقابل باطل افزود: البته مطمئنا لیاقت هر فردی نمیشود که به این مرتبه دست پیدا کند و آنانی که زر و زیور دنیا گمراهشان کرده است عملا در صف مقابل حسین بن علی (ع) قرار میگیرند.
این کارشناس مسائل دینی با اشاره به این جمله کلیدی که کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا خاطرنشان کرد: امروز نیز عاشورا و این مکان کربلاست، امروز هم امام زمان ما ندای هل من ناصر ینصرنی سر داده است و برای یاران خود آغوش باز کرده است.
وی با اشاره به اینکه شیعه حسین بن علی اهل معصیت و اهمال در عمل به واجبات الهی نیست خاطرنشان کرد: در ماجرای کربلا نیز دیدم آنانی که در مسایل شرعی خود کوتاهی کرده بودند یا حق الناسی بر گردن داشتند نتوانستند امامشان را در مسیر حق یاری دهند.
این استاد حوزه با تاکید بر اینکه محرم فرصت بسیار مناسبی برای درک واقعیتهای تاریخ صدر اسلام و بهره گیری از آنها در دنیای امروز است گفت: شاید زمان تغییر کرده باشد اما صفوف حق و باطل همانی است که 14 قرن پیش وجود داشته است.
حجتالاسلام والمسلمین علی احمدوند کارشناس مسایل مذهبی و از هیئتداران قدیمی استان قم نیز با اشاره به اینکه عزاداری سید و سالار شهیدان باید در شأن این امام بزرگوار برگزار شود، خاطرنشان کرد: متاسفانه گاهی اوقات به نام اسلام و شیعه افرادی دست به اقداماتی میزنند که وهن تشیع را در پی دارد.
احمدوند با تاکید بر اینکه بدون شک هر شیعه خالصی سعی دارد تا در محرم ارادت و اخلاص خود را به مولای مظلوم خود اعلام دارد، افزود: اما باید در نظر داشته باشیم که خداوند و ائمه بر قلبهای ما آگاه هستند و نباید در عزاداری هم از اعتدال خارج شد.
این کارشناس مسایل مذهبی با بیان اینکه مراسمهای عزاداری در کنار شور حسینی باید توام با شعور و دین داری باشند ادامه داد: متاسفانه در برخی از مداحیها عبارات و توصیفاتی در خصوص واقعه کربلا مطرح میشود که پایه و اساس درستی ندارند.
این خادم الحسین در ادامه بیان کرد: البته بخش عمدهای از هدایت مراسمهای عزاداری به سمت و سوی مطلوب برعهده هیئت دارها و همچنین مبلغان است که امیدواریم مردم نیز در این موضوع مهم همکاری جدیتری را به منصه ظهور برسانند تا روند حسینیتر شدن عزاداریها همچنان با قوت ادامه پیدا کند.
دکتر سعید رحمانیان استاد علوم سیاسی دانشگاه نیز با اشاره به توصیههای علما و رهبری مبنی بر پرهیز از سیاسیکاری در عزاداریهای حسینی گفت: ما در این جا باید بین دو واژه سیاسی کاری و سیاسی بودن تفاوت قائل شویم.
وی با اشاره به اینکه قیام حسینی یکی از سیاسیترین قیامها و حرکات در طول تاریخ اسلام است خاطرنشان کرد: همین امروز هم تبعات این اقدام سیاسی سرنوشت ملتها را تغییر میدهد.
رحمانیان با تاکید بر اینکه از منظر سیاسی عاشورا یک انقلاب به تمام معنا علیه یک دولت سرتاسر ظلم و فساد است گفت: انقلاب اسلامی نیز استمرار همین انقلاب سیاسی بزرگ بود.
استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه بدون شک خط و منش و معیارهای سیاسی و دفاع از انقلاب اسلامی باید در مراسمهای عزاداری مورد توجه قرار بگیرد گفت: امام خمینی (ره) نیز معتقد بودند که اسلام را محرم و صفر حفظ کرده است و باید مراقب بود تا بین مباحث دینی و محتوای ارزشهای انقلابی فاصلهای ایجاد نشود.
وی با اشاره به اینکه اما گاهی اوقات دیده میشود که برخی در تلاش هستند تا مراسمهای عزاداری را به میتینگ سیاسی تبدیل کنند، افزود: با توجه به اینکه اواخر امسال نیز انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار میشود همه باید مراقب باشند تا خدای نکرده عزاداریهای محرم به منبری برای تبلیغ برخی از افراد تبدیل نشود چرا که شأن عزاداری حسینی بسیار والاتر از چنین مباحثی است.
از این رو به نظر میرسد که نقش مبلغان در هدایت و راهبردی مراسمهای عزدارای یک نقش ویژه است. خوشبختانه در سالهای اخیر نوآوریها و حرکات خوبی در زمینه ارتقای شأن عزاداریهای محرم صورت گرفته است که بخش عمده آن به همین هدایتهای مبلغان باز میگردد. امروز در دنیایی زندگی میکنیم که دشمنان به شدت مترصد فضایی هستند تا با مستمسک قرار دادن آن شیعه و دین اسلام را غیرعقلانی نشان دهند بنا بر این باید به طور جدی مراقبت کرد که خدای نکرده به نام عزاداری آب در آسیاب دشمن نریزیم.
از سوی دیگر در تمام عزاداریها باید تلاش شود تا فلسفه قیام حسینی تشریح شود و این روح جمعی در زندگی ما نیز ظهور و بروز پیدا کند. بدون شک یک شیعه حسینی و عزادار سید و سالار شهیدان در عمل به واجبات و دوری از معاصی کوتاهی نمیکند چرا که حسینی بودن با این رویهها در تضاد جدی قرار دارد.
============
گزارش: زهرا اسدی
منبع : فارس