کد خبر ۲۸۲۷۸ انتشار : ۲۱ تیر ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۷

قهر تماشاگران با صبای قم؛ بایسته ها و آسیب ها

- پانزدهمین دوره مسابقات لیگ برتر فوتبال باشگاههای کشور درحالی در نیمه نخست مردادماه آینده کلید می خورد که مساله قهر تماشاگران قمی با مسابقات صبا ، در دوره های گذشته لیگ موضوعی است که ذهن بسیاری از علاقه مندان به این رشته ورزشی و کارشناسان را به خود مشغول کرده است.

به گزارش قم نا ، روند رو به کاهش حضور علاقه مندان به ورزش پرطرفدار فوتبال طی دوره های اخیر درقم به گونه ای نگران شده که در بسیاری از مسابقات صبا در چهاردهمین دوره مسابقات لیگ برترفوتبال باشگاه های کشور که در 25 اردیبهشت ماه گذشته پایان یافت، شمارش تماشاگران حاضر در ورزشگاه یادگار امام این شهر کار سختی نبود.

بی تعلقی مردم نسبت به تیم صبا ، دوری ورزشگاه ، بی برنامه گی و امکانات محدود از دلایلی است که از سوی برخی افراد به عنوان مهمترین علل قهر تماشاگران قمی با تیم صبا بیان شده است که ایرنا به کنکاشی دراین زمینه با بهره گیری از افراد خبره و متخصص پرداخته است.

باشگاه صباباتری تهران در سال 1387 با تلاش نمایندگان مردم قم در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مدیران استان به قم منتقل شد و مردم این شهر که سال ها تیمی را در سطح اول فوتبال کشور حاضر نمی دیدند به یکباره صاحب یک تیم در سطح لیگ برتر فوتبال شدند.

حضور تیمی از قم در لیگ برتر فوتبال کشور در همان سال اول با اشتیاق تماشاگران همراه شد و دراولین فصل حضور این تیم در لیگ برتر به صورت میانگین درهر بازی دو تا سه هزار نفر از دیدارهای صبا در ورزشگاه یادگار امام(ره) قم دیدن می کردند و درتقابل های صبا با تیم های پرطرفدار پایتخت یعنی استقلال و پرسپولیس تهران نیز جای سوزن انداختن در ورزشگاه نبود و کلیه ظرفیت ورزشگاه تکمیل می شد.

حضور در لیگ قهرمانان آسیا هم چنین حضور یک مربی چون فیروز کریمی در راس کادر فنی صبای قم که شخصیتی کاریزما در ذهن هواداران داشت از دیگر عواملی بودند که اشتیاق تماشاگران برای تماشای دیدارهای خانگی صبا را بیشتر می کردند اما این اشتیاق پس از هفت فصل از حضور صبا در قم هر فصل کمتر و کمتر شده است.

در دیدارهای خانگی فصل اخیر لیگ برتر فوتبال به جز دیدارهای رودر روی صبا با استقلال و پرسپولیس تهران تعداد تماشاگران آن قدر اندک بود که شمارش تماشاگران روی سکوها کاری دشوار به حساب نمی آمد، حتی در دیدارهای مقابل استقلال و پرسپولیس تهران نزدیک به 40 درصد سکوهای تماشاگران خالی از تماشاگر بود.

برخی کارشناسان یکی از دلایل عدم استقبال از بازی های خانگی صبای قم را بی تعلقی مردم قم نسبت به این تیم ذکر می کنند و عنوان می دارند که صبا تیمی ریشه دار و قدیمی برخاسته از نیروهای بومی شهر قم نبوده است و تجربه شهرهایی چون انزلی، اصفهان و تبریز که طرفداران پر و پا قرص زیادی در حمایت از تیم های فوتبال این شهرها دیده می شود آن است که تیم های شهرهای مذکور ریشه دار بوده و قدمتی تاریخی در برخاسته شدن از فرهنگ و بومیت آن مناطق دارند.

یکی از مدیران عامل اسبق باشگاه صبای قم در این زمینه گفت: متاسفانه تیم فوتبال صبای قم نتوانسته است ارتباط مناسبی با تیم های ریشه دار فوتبال قم برقرار کند و با توجه به این که صبا از باشگاه های ریشه دار قمی نیست لذا باشگاه باید از طریق راه هایی برنامه ریزی شده خود را به بدنه شهر متصل می کرد که این امر تاکنون اتفاق نیفتاده است.

سید علی زاهدی به نقش رسانه ها در ایجاد ارتباط مناسب باشگاه صبای قم با مردم این شهر اشاره کرد و افزود: در زمان مدیریت خود سعی کردیم چندین جلسه ای را با نمایندگان رسانه ها داشته باشیم تا بتوانیم از این طریق ارتباط مناسبی را با مردم برقرار کنیم.

علی احمدی دبیر هیات فوتبال قم در این زمینه نظر متفاوت تری دارد و می گوید: این که صبای قم تیمی ریشه دار نبوده است تا حد زیادی نمی تواند عاملی برای قهر تماشاگران به حساب آید و اگر مدیران باشگاه به درستی عمل می کردند تیم اکنون در میان مردم قم ریشه دار شده بود.

وی افزود: فوتبال برای جوانان است و طرفداران تیم های فوتبال نیز در حقیقت جوانان هستند لذا از باشگاه صبای قم انتظار می رفت تا پایگاهی برای خود در بین این قشر ایجاد کند.

احمدی ادامه داد: باشگاه صبای قم باید یک آکادمی فوتبال را راه اندازی و در این قالب با باشگاه های قم ارتباطات مناسبی برقرار می کرد تا بتواند از این باشگاه ها بازیکن های مستعد را جذب نموده و در مقابل خدماتی را نیز به آن ها ارایه دهد و مایه ایجاد ریشه ارتباطی مناسب با جوانان فوتبالیست قمی شود.

وی افزود: تیم فوتبال صبای قم در بین باشگاه های فوتبال این استان هیچ پایگاهی ندارد و باید به جای مدرسه فوتبال فصلی یک آکادمی تشکیل می داد و می توانست رابطه مناسبی با جوانان برقرار کند.

برخی دیگر از کارشناسان معتقدند انگیزش عاملی دیگر در جذب هوادار به سمت ورزشگاه ها است و شاید مهمترین عامل انگیزشی برای تماشاگران برای حضور در ورزشگاه ها، در کورس قهرمانی بودن یک تیم فوتبال و بهره گیری از بازیکنان ستاره در تیم باشد که این فاکتورها با توجه به مشکلات مالی باشگاه صبای قم در سال های گذشته، کمتر مورد توجه قرار گرفته اند و شاید در آینده نیز نتوانیم شاهد کورس بودن صبا و استفاده این تیم از بازیکنان ستاره باشیم.

احمدی در این زمینه گفت: جذب ستاره ها از عواملی است که کشورهای حاشیه ایران توجه مناسبی روی آن دارند و بازیکنان ستاره بازنشسته جهان را برای جذب تماشاگر استخدام می کنند اما در صبای قم نه تنها توان این کار را داشته ایم بلکه نتوانسته ایم حتی ستارگان داخلی فوتبال کشور را جذب کنیم.

وی ادامه داد: اگر بازیکن ستاره ای نیز مانند روزبه چشمی را در صبای قم تربیت کرده ایم این گونه بازیکنان برای پیشرفت بیشتر خود تیمی چون صبا را ترک می کنند و تیمی که بازیکنان مطرح نداشته و کار آن برای تماشاگران جذاب نباشد تنها برای ماندن در جدول تلاش می کند.

از دیگر عوامل نبود استقبال تماشاگران از دیدارهای خانگی صبای قم می توان به دوری ورزشگاه یادگار امام راحل از هسته مرکزی شهر اشاره کرد که فاصله تقریبا 15 کیلومتری این ورزشگاه با مرکز شهر مشکلاتی را برای تماشاگران بوجود آورده است.

سید علی زاهدی در این زمینه گفت: با توجه به این که اکثر طرفداران فوتبال را اقشار متوسط و ضعیف جامعه تشکیل می دهند شاید بتوان گفت که تامین هزینه های ایاب و ذهاب به ورزشگاه، خرید اغذیه و تهیه بلیت برای طرفداران واقعی فوتبال مهیا نباشد.

وی ابراز داشت: باید برای تماشاگران در ورزشگاه امکانات رفاهی ایجاد کنیم تا تماشاگر مشتاق به حضور در ورزشگاه شود و باید با توجه به دوری مسافت ورزشگاه یادگار امام راحل تا هسته مرکزی شهر سرویس های ایاب و ذهاب را ایجاد کنیم.

وی گفت: بیشتر طرفداران فوتبال در مناطق پرجمعیت و محروم قم هستند که توانایی حضور در ورزشگاه با وسیله شخصی را ندارند و از این رو باشگاه باید تسهیلات ویژه ای را برای تردد تماشاگران ایجاد کند.

انتقال دیدار های خانگی صبای قم به جز دیدارهای پرتماشاگر مقابل تیم هایی چون استقلال و پرسپولیس تهران، تراکتور سازی تبریز یا سپاهان اصفهان به ورزشگاه شهید حیدریان قم مطالبه ای بوده است که طی سال های گذشته از سوی مردم قم مطرح شده است اما این ورزشگاه متاسفانه با وجود پروژه های ترمیمی که در سال های گذشته شاهد بوده است هنوز از استانداردهای لازم برای میزبانی دیدارهای صبا برخوردار نیست.

علی احمدی با اشاره به این که برگزاری مسابقات صبا در ورزشگاه های داخل شهر می تواند مایه جذب هر چه بیشتر تماشاگران شود گفت: خط تاکسی یا خط اتوبوسرانی در مسیر ورزشگاه یادگار امام راحل قم فعال نیست و تماشاگران باید برای حضور در ورزشگاه هزینه های زیادی را متحمل شوند.

دبیر هیات فوتبال قم افزود: تماشاگران فوتبال از جوانانی تشکیل شده اند که از قشر پایین جامعه هستند و نمی توانند هزینه زیادی برای تماشای بازی بدهند از این رو برگزاری مسابقات در ورزشگاه حیدریان قم که در داخل شهر واقع شده است گامی مثبت برای جذب هر چه بیشتر طرفداران فوتبال خواهد بود.

احمدی افزود: باشگاه صبای قم نیز در سال های اخیر برنامه جامع و هدفمندی را برای جذب تماشاگر در سطح شهر انجام نداده است و به نظر می رسد تنها اقدام برای نزدیکی تیم به مردم قم نصب بنرهایی در میادین اصلی و مکان های پرتردد شهر قم برای اعلام بازی های خانگی صبا بوده باشد و برای بررسی کم تعلقی مردم نسبت به تیم صبا نیز تا کنون هیچ کار پژوهشی میدانی توسط باشگاه انجام نشده است.

سرمربی فصل گذشته تیم فوتبال صبای قم نیز به برخی دلایل عدم استقبال تماشاگران از دیدار های صبا اشاره کرد و افزود: تیمی که در کورس قهرمانی نباشد یا خطر سقوط را احساس نکند هوادار زیادی نخواهد داشت و شاید یکی از اصلی ترین دلایل عدم استقبال مردم قم از بازی های خانگی صبا آن بود که این تیم در طول فصل گذشته مدام در میانه جدول قرار داشت.

مهدی تارتار نیز مسافت زیاد استادیوم یادگار امام(ره) تا شهر قم را علتی دیگر برای نبود استقبال هواداران ذکر کرد و افزود: اگر مسابقات خانگی ما در داخل شهر برگزار می شد هواداران بیشتری برای استقبال از تیم می آمدند.

وی استفاده از ابزار انگیزشی برای هواداران را مورد اشاره قرار داد و افزود: اهدای جوایز با انجام قرعه کشی در پایان هر مسابقه زمینه استقبال هر چه بیشتر مردم را مهیا خواهد کرد چرا که هواداران فوتبال از قشر ضعیف جامعه هستند و اهدای جوایز ابزاری انگیزشی خوبی است.

سرمربی فصل گذشته صبای قم اظهار داشت: باید بتوان برای تیم هایی چون صبای قم ستاره جذب کرد و با قرار دادن این تیم ها در کورس قهرمانی زمینه خوبی را برای جذب هواداران به ورزشگاه بوجود آورد.

استاد دانشگاه و از پیشکسوتان فوتبال قم نیز درگفت و گویی ابراز داشت: دلایل مختلفی دست به دست هم داده اند تا شاهد حضور هر چه کمتر تماشاگران در ورزشگاه باشیم و گرچه نبود بازیکن بومی در ترکیب تیم صبای قم کم تاثیر نیست اما این مساله دلیل اصلی به شمار نمی رود.

قدرت الله باقری افزود: دوری استادیوم یادگار امام راحل قم نسبت به هسته مرکزی شهر یکی از فاکتورهای مهم نبود استقبال تماشاگران است و مردم به جای آن که بیش از چهار ساعت برای دیدن بازی از نزدیک زمان بگذارند آن را از تلویزیون تماشا می کنند.

وی بیان داشت: متاسفانه نبود ارتباط مناسبی که از آغاز انتقال تیم به قم به صورت بدی جا افتاد و طی آن مردم قم بازیکنان صبا را تافته جدا بافته از قم می دانستند که تیم در قم مستقر نبود، باعث قهر جامعه طرفدار فوتبال از صبای قم شد.

وی ادامه داد: این گونه خراب شدن ذهنیت مردم بسیار مهم بوده و این طور نیست که امروز قهری صورت گیرد و بلافاصله فردا شاهد آشتی باشیم و معتقدیم آشتی کردن مردم با تیم زمان بر است.

عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی همدان افزود: متاسفانه همه زمین های چمن داخل شهر را مصنوعی کرده ایم و این در حالی است که سال ها پیش برای یک بازی درون استانی در ورزشگاه تختی قم نزدیک به پنج هزار نفر تماشاگر بازی را از نزدیک تماشا می کردند.

وی افزود: یکی دیگر از مسائلی که در مورد بازیکنان صبای قم در اذهان مردم جا افتاده آن است که بازیکنان این تیم که خارج از قم هستند میلیون ها تومان حق الزحمه دریافت می کنند و یک ریال هم در اقتصاد قم آن را به چرخش در نمی آورند و پول از قم خارج می شود.

باقری ابراز داشت: وجود تیم های سوپر لیگی ارزش اجتماعی و برند یک شهر را نشان می دهد و این در حالی است که ورود تیم ها به لیگ های برتر بسیار خوب است اما اگر تیمی برود ناراحتی ها بیشتر می شود لذا باید دلایل نبود استقبال مردم از بازی های خانگی صبای قم به صورت کارشناسی بررسی شود.

حسن عابدی مدیرکل ورزش و جوانان استان قم نیز در پاسخ به سووالات با اشاره به این که در مورد وضعیت استقبال تماشاگران از بازی های خانگی تیم فوتبال صبا، مدیران باشگاه باشد پاسخ گو باشند از گفت و گو در این زمینه امتناع کرد.

در همین حال تلاش یک هفته ای برای مصاحبه با عباس جهان بینی مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی صبای قم ، به نتیجه نرسید. 

این در حالیست که برخی افراد صاحب قلم در حوزه ورزش قم نیز معتقدند که نبود ارتباط مناسب مدیران باشگاه صبا با خبرنگاران استان ، عاملی برای بی تعلقی این تیم به قم شده است.

در این ارتباط پایگاه خبری ورزش قم( قم اسپورت) در مطلبی با عنوان غریبگی مسئولان صبا با خبرنگاران قمی آورده است: 'در طول لیگ کمتر اما در فصل نقل و انتقالات به ویژه پیش از شروع لیگ برتر، مسئولان باشگاه صبای قم پتانسیل بالایی برای انتقال اخبار و جواب دادن به تلفن های خبرنگاران تهرانی داشته اند و در شرایطی این اتفاق می افتد که عباس جهان بینی مدیر عامل باشگاه صبا به ندرت و در مقاطعی خاص پاسخگوی خبرنگاران قمی بوده و مجتبی رمضان بیگی قائم مقام او نیز که همیشه از مصاحبه کردن طفره رفته و بیشتر اوقات اعلام می کند هیچ خبری از باشگاه صبا ندارد'.

نیمه اول مرداد ماه آینده فصل جدید لیگ برتر فوتبال باشگاه های کشور کلید می خورد و در حالی که زمزمه های واگذاری باشگاه به بخش خصوصی شنیده می شود امید است که بتوان با انجام راهکارهای مناسبی دوباره میان تماشاگران با تیم فوتبال صبای قم آشتی برقرار کرد.

گزارش: محمد جهانگیریان

منبع : ایرنا 

شماره پیامک قم نا: 50001717150598رایانامه: info@Qumna.com