به گزارش قم نا ، علی اکبر حق ویسی افزود: بیماران دیابتی جزء موارد ممنوعیت کامل روزه داری نیستند، بلکه بسته به حالات مختلف، وضعیت بیمار و صلاحدید پزشک، فرد می تواند برای روزه گرفتن یا روزه نگرفتن تصمیم بگیرد.
وی بیان کرد: بیماران دیابتی که قند خونشان تحت کنترل است و مبتلا به بیماری دیگری نیستند و به عبارت دیگر دیابت موجب صدمه به کلیه ها، چشم ها، قلب و دیگر اعضایشان نشده است و انسولین نیز مصرف نمی کنند، می توانند روزه بگیرند.
وی با تاکید بر رعایت رژیم غذایی مخصوص بیماران دیابتی، افزود: این گروه از بیماران نباید کالری دریافتی خود را در این ماه افزایش دهند و همچنین باید مصرف قندها و مواد شیرین مثل زولبیا و بامیه را به شدت محدود کنند.
حق ویسی گفت: بیماران دیابتی باید قند خونشان را دو ساعت بعد از افطار اندازه بگیرند که اگر بالای 250 میلی گرم در دسی لیتر بود، مقدار افطاری را کم کند و 20 درصد از میزان دریافت کالری برای افطار شب بعد را نیز کاهش دهد.
وی افزود: اگر قند خون قبل از سحری، بیش از 200 میلی گرم در دسی لیتر بود نیز باید 20 درصد از میزان کالری دریافتی در وعده سحر را کم کند.
وی تاکید کرد: اگر میزان قند خون بیمار دیابتی قبل از وعده سحر بیش از 350 میلی گرم در دسی لیتر باشد، در این حالت قند خون وی تحت کنترل نیست و بهتر است این فرد روزه نگیرد.
کارشناس مرکز بهداشت قم با تاکید بر افزایش تعداد وعده های غذایی و کاهش حجم مصرفی، گفت: این افراد باید سبزی و سالاد بدون سس، میوه هایی مانند سیب و گلابی که فیبر بالایی دارند، سوپ و آش جو که غلات کامل دارند و انواع خورشت بدون چربی که حبوبات دارند، استفاده کنند.
وی با اشاره به نحوه مصرف قرص های مخصوص بیماران دیابتی، توصیه کرد: قرص های مصرفی در صبح و ظهر همزمان با وعده افطار و قرص های شبانه نیز قبل از وعده سحر مصرف شود.
وی با بیان اینکه بیماران دیابتی که انسولین مصرف می کنند بهتر است روزه نگیرند، گفت: افرادی که میزان مصرف انسولین آنها کم است و در طول روز دچار افت قند خون نمی شوند، می توانند روزه بگیرند.
حق ویسی با اشاره به اینکه بیماران دیابتی که سحری نخورده باشند نباید روزه بگیرند، افزود: همچنین بیمارانی که به نحوی دچار عوارض مزمن دیابت بر کلیه ها، مغز، قلب، چشم ها، دستها، پاها و سایر ارگان های بدن شده اند، هر چند ممکن است با روزه داری دچار مشکل حادی نشوند، ولی برای پیشگیری از پیشرفت عوارض مزمن، بهتر است بدون مشورت با پزشک متخصص روزه نگیرند.
وی در ادامه تصریح کرد: مهمترین و خطرناک ترین عارضه ای که بیماران مبتلا به دیابت را تهدید می کند، افت شدید قند خون در طول روز است که به این حالت هیپوگلیسمی گفته می شود.
وی ادامه داد: این وضعیت خطرناک که با علائمی چون عرق کردن، احساس گیجی، تپش قلب، لرزش بدن، تاری دید، بی حالی و در نهایت بی هوشی مشخص می شود، در صورتیکه بلافاصله با مصرف مواد قندی درمان نشود، می تواند منجر به اغما و حتی مرگ بیمار شود.
حق ویسی تاکید کرد: ممکن است برخی افرادی که دچار هیپوگلیسمی می شوند، نخستین علامت کاهش سطح هوشیاری و اغما باشد.
وی همچنین به بیماران دیابتی توصیه کرد که اگر قصد روزه گرفتن دارند، تمام داروهایی را که مصرف می کنند به پزشک متخصص نشان دهند، زیرا برخی از داروها مانند گلی بن کلامید که عمر طولانی دارند، مدت زیادی در بدن می مانند و می توانند خطر افت قند خون را افزایش دهند.
منبع : ایرنا