کد خبر ۲۷۲۲۷ انتشار : ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۴

صنعت هتلداری قم گرفتار در پیچ و خم کیفیت و کمیت

ظرفیت هتل‌ها در شهر قم محدود است و خیلی از نیازهای ابتدایی مسافران به طور مطلوب برآورده نمی‌شود و این مسئله بر کاهش زمان اقامت و ماندگاری مسافران تأثیر چشمگیری دارد.

به گزارش قم نا ، بدون شک هتلداری را باید ستون فقرات صنعت پردرآمد گردشگری عنوان کنیم. صنعتی که امروز به بزرگترین صنعت خدماتی در جهان تبدیل شده است و حتی بخشی از درآمدهای اصلی کشورهای توسعه یافته را تأمین می‌کند.

به طور سالانه قریب به یک میلیارد نفر به گردشگری خارجی می‌پردازند که به نوبه خود باعث گردش مالی بسیار قابل توجهی می‌شود.

در کشور ما نیز هتلداری یکی از بخش‌های خدماتی نوپا محسوب می‌شود که با وجود توسعه نسبی با چالش‌های متعددی همراه است. پائین بودن میزان مسافران خارجی وارد شده به کشورمان و همچنین عدم استقبال مردم از خدمات هتلینگ باعث شده تا تنها برخی از برندهای مطرح بتوانند در این فضا فعالیت داشته باشند و اکثر فعالان خرده‌پای این بخش با چالش‌های جدی و نوعی تلاش برای بقای حیات مواجه هستند.

در استان قم نیز به دلیل توریستی بودن این شهر هتلداری یکی از بخش‌های نسبتاً توسعه یافته است. بر اساس آمار موجود بیش از 122 مسافرخانه و همچنین بیش از 105 هتل آپارتمان در قم وجود دارد که مجموعا دارای 8 هزار و 500 تخت هستند. سالانه نیز حدود 20 میلیون مسافر و زائر به شهر قم سفر کرده و قم را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب می‌کنند.

اما به نظر می‌رسد این میزان تخت با توجه به سیل جمعیتی که هر روزه از نقاط مختلف کشور و همچنین گردشگران خارجی به این شهر سرازیر می‌شود کافی نباشد و همین تعداد مراکز اقامتی هم بعضا از سرویس‌دهی مناسبی برخوردار نیستند.

* نارضایتی مسافران از خدمات اقامتی قم

تقریبا اکثر کارشناسان گردشگری بر این باورند بسیاری از مسافرانی که به قم می‌آیند از وضعیت خدمات هتل‌ها ناراضی هستند. اصلی‌ترین دلیل این نارضایتی‌ها هم بیشتر به خدمات نامطلوب هتل آپارتمان‌ها باز می‌گردد تا جایی که اغلب مسافران ترجیح می‌دهند شب‌ها را در فضای باز بوستان‌ها مستقر شوند. از سوی دیگر کارتون‌دست‌ها هم وارد عمل شده‌اند و در رقابت با هتل‌ها توانسته‌اند موفقیت داشته باشند. این سوئیت‌ها شاید از نظر کیفیت چندان مطلوب نباشند اما از نظر قیمت به شدت با هتل آپارتمان‌ها قابلیت رقابت را دارند.

سعید نژادی از مسافرانی است که قم را به عنوان مقصد گردشگری خود انتخاب کرده است؛ می‌گوید: شب گذشته وقتی به شهر رسیدیم خیلی دنبال یک محل مناسب برای استراحت گشتیم اما بعد از سر زدن به چندین هتل و مسافرخانه دست آخر پارک و چادر مسافرتی خود را انتخاب کردیم چراکه هتل‌ها و سوئیت‌ها یا امکان پذیرش نداشتند یا از نظر بهداشتی و امکانات رفاهی مناسب نبودند و از همه مهمتر نرخ اجاره آنها خیلی بالاتر از کیفیتی بود که ارائه می‌دادند.

وی گفت: وقتی قرار است به جایی بروم که هم پول زیادی را خرج کنم و هم از نظر سرویس‌دهی کم‌کاری صورت بگیرد و رعایت بهداشت بسیار کم رنگ باشد، ترجیح می‌دهم در چادر مسافرتی که حداقل مخصوص خودم است، بمانم.

حسن بختیاری عضو شورای شهر اسلامی قم نیز با اشاره به ضعف زیرساخت‌های گردشگری در استان قم گفت: ظرفیت هتل‌ها در شهر قم محدود است و خیلی از نیازهای ابتدایی مسافران به طور مطلوب برآورده نمی‌شود و این مسئله بر کاهش زمان اقامت و ماندگاری مسافران تأثیر چشمگیری دارد.

وی با اشاره به ضرورت حمایت از سرمایه‌گذاران برای ساخت هتل‌های مدرن در شهر قم گفت: هم شهرداری و هم سازمان میراث فرهنگی در این زمینه مسئول هستند و می توانند با تصمیم‌گیری‌های صحیح زیرساخت‌های گردشگری استان را بهبود بخشند.
بختیاری همچنین بر ضرورت بهبود امکانات رفاهی در بوستان‌های قم اشاره کرد و گفت: به هر حال برخی از مسافران ترجیح می‌دهند که در چادرهای مسافرتی اسکان داشته باشند و شهرداری نیز باید در بوستان‌ها تسهیلات رفاهی بیشتری فراهم کند تا این قشر از مسافران نیز خاطره‌ای خوش از حضور در شهر مقدس قم داشته باشند.

* بایسته‌های توسعه صنعت هتلداری در قم

در ابتدا باید به این مسئله توجه داشته باشیم خدمات ارائه شده در صنعت هتلداری یک خدمت لوکس به حساب می‌آید که مخاطب آن در شرایط فعلی همه مردم ایران نیستند. در چندساله اخیر وضعیت اقتصادی مردم بر اساس آمار و ارقام رسمی ضعیف‌تر شده است و کاهش پس اندازها باعث شده تا خرید خدمات سفر از سبد خرید خانواده‌ها بیرون بماند. شاید بتوان گفت نخستین راهکار برای بهبود اوضاع صنعت هتلداری بهبود وضعیت معیشتی مردم است. امری که تحقق آن در دست فعالان این حوزه نیست.

اما مؤلفه دوم را باید بهبود وضعیت زیرساخت‌های مسافرتی و هتلینگ عنوان کرد. امروز هتلداری یک رشته تخصصی در تحصیلات تکمیلی به حساب می‌آید و این مسئله خود نشان می‌دهد جلب رضایت مشتریان هتل‌ها نیازمند دانش، فناوری و اطلاع از اقتضائات روز است. اما متأسفانه صنعت هتلداری ایران به جز چند برند مطرح همچنان در وضعیت سنتی باقی مانده‌اند و نتوانسته‌اند در مسیر افزایش کیفیت خدمات گام بردارند.

از سوی دیگر دولت می‌تواند در توسعه سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی در حوزه گردشگری تسهیلات بهتری فراهم آورد. وقتی پای درددل فعالان حوزه گردشگری می‌نشینیم اغلب آنها از شرایط سخت دریافت مجوزهای لازم گلایه می‌کنند و اذعان دارند این سخت گیری‌های بیجا مانع از آن می‌شود که سرمایه‌گذاران تمایلی برای حمایت از فعالان این عرصه داشته باشند.

صادق اکبری یکی از فعالان مراکز اقامتی در قم اظهار کرد: در اوایل کار برای راه اندازی این مجموعه سختی‌های بسیار کشیدیم و به دلیل بودجه اندک نتوانستیم امکانات مورد نظرمان را ایجاد کنیم و شاید همان کاستی‌ها اکنون باعث شده که گاهی مسافران دلخور و ناراحت باشند ولی تمام تلاش خود را برای بهبود این امکانات انجام می‌دهیم و همیشه از بهترین وسایل مورد نیاز برای رفاه میهمانان استفاده می‌کنیم.

اکبری افزود: در شرایط فعلی برای بهبود وضعیت خدمات دهی نیازمند تسهیلات ارزان قیمت از سوی دولت هستیم اما واقعیت این است که اخذ این تسهیلات با توجه به سخت‌گیری‌های بانک‌ها واقعا امکان ندارد.

با وجود این تفاسیر باید گفت در ابتدایی‌ترین گام برای بهبود وضعیت هتل‌داری در استان قم کارشناسان بهداشت باید با دقت و تمرکزی بیشتر هر روزه در این اماکن حضور یابند و فعالیت این مراکز را به طور کامل زیر نظر قرار دهند.

مسافرانی که برای یافتن آسودگی و فرار از خستگی‌های ناشی از فعالیت‌های روزانه تفریح و سفر کردن را انتخاب کرده‌اند واقعا انتظار ندارند که در هتل‌ها با مسایلی روبه رو شوند که خستگی و ناراحتی آنها بیشتر از گذشته شود. از سوی دیگر این انتظار از مسئولان ارشد استان قم هست که نگاه ویژه‌ای به مساله توسعه زیرساخت‌های گردشگری در استان قم داشته باشند و شرایط برای حضور گسترده‌تر بخش خصوصی در این حوزه فراهم آورند.

============

گزارش از: زهرا اسدی

منبع : فارس 

شماره پیامک قم نا: 50001717150598رایانامه: info@Qumna.com