به گزارش قم نا ، در کارگاه دو روزه که به همت واحد بهداشت حرفه ای مرکز بهداشت قم با حضور کارشناسان مسوول بهداشت حرفه ای دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور، استادان و صاحبنظران از مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، اداره کل راه و شهرسازی قم و همچنین کانون کارگران ساختمانی کشور ترتیب یافته، راهکار های تامین سلامت کارگران ساختمانی مورد بحث و گفت وگو قرار می گیرد.
اکبر شوکت رییس هیات مدیره انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور در نخستین کارگاه آموزشی کارگران ساختمانی با حضور کارشناس مسوول دانشگاه های علوم پزشکی کشور در هتل خورشید قم اظهار داشت: میانگین جهانی تلفات کارگران ساختمانی 17 درصد است.
شوکت با بیان اینکه این وضعیت عمق فاجعه حوادث کارگری در کشور را نشان می دهد، افزود: هیچ گونه توجهی به حفظ ایمنی کارگران ساختمان در کشور نمی شود ،وی با بیان اینکه بیمه های مسوولیتی که برای کارگران ساختمانی صادر می شود، در واقع مجوز قتل کارگر به کار فرما است، افزود: صدور چنین بیمه هایی به مفهوم آن است که آقای کار فرما این تعداد کارگر را که تحت نظر شما کار می کنند بکشید ما پول آن را به شما می دهیم.
وی همچنین با اشاره به اینکه قم رتبه دوم حوادث کارگری در کشور را دارد، افزود: تعداد کارگران فوت شده در این استان در سال 92، 40 مورد بوده است که در همین رابطه کارگر برق کاری در این استان وجود دارد که هر چهار دست و پای خود را در موقع کار از دست داده و هم اکنون هم خود و خانواده اش در شرایط سختی به سر می برند. بسیاری از این کارگران هنوز تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نیستند و پس از حادثه از آنها هیچ حمایتی نمی شود، افزود: شیوه ای که کارگران ساختمانی در ایران حقوق می گیرند و یا مکانی که در آن غذا می خورند و زندگی می کنند، واقعا شبیه برده داری است.
این مسوول کشوری همچنین با بیان اینکه پنج برابر حوادثی که برای کارگران ساختمانی در زمان کار اتفاق می افتاد، درحوزه بهداشت حرفه ای روی می دهد، افزود: بنا به اذعان مسوولان هر کارگر ساختمانی که دچار سانحه شود، 10 تا 20 میلیارد ریال برای دولت هزینه دارد که در این صورت تنها حدود 2 هزار کارگر فوتی در سال 92، 2 هزار میلیارد هزینه داشته است که با احتساب حوادثی که در رابطه با بهداشت حرفه ای برای کارگران بوجود می آید، کف خسارت های وارده به دولت بیش از یکصد هزار میلیارد ریال در سال است.
وی با اشاره به مخالفت وزارت کشور و وزارت راه و شهرسازی با بیمه کارگران ساختمانی، تصریح کرد: بدون شک هزینه بیمه و کلیه اقداماتی که برای پیشگیری از وقوع این حوادث باید انجام شود، به مراتب کمتر از هزینه تلفات کارگری است.
همچنین ابوالفضل ایرانی خواه رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم در این کارگاه آموزشی اظهار داشت: دلیل اصلی آن عدم وجود یک تشکیلات منظم جهت ساماندهی ایمنی و بهداشت حرفه ای در بخش صنعت ساختمان است.
وی تصریح کرد: همزمان با توسعه صنایع درکشورهای درحال توسعه حوادث و بیماری های ناشی از کار به یک بحران جدی تبدیل شده و قطعا ایران نیز به عنوان یک کشوردر حال توسعه ازاین مقوله مستثنی نخواهد بود، و سهم صنعت ساختمان و ساخت و سازشهری به صورت ویژه دراین بحران بیش ازصنایع دیگر است.
ایرانی خواه تصریح کرد: به رغم اینکه یکی از دلایل عدم رعایت نکات ایمنی و بهداشت حرفه ای در حین فعالیت های ساختمانی هزینه بر بودن تهیه لوازم ایمنی و بهداشتی است، اما در مقابل هزینه های ناشی از درمان بیماریها و حوادث، این هزینه ها بسیار ناچیز است.
وی افزود: متاسفانه هنوز صرف هزینه برای رعایت اصول بهداشت کار و حفظ جان افراد در بین کارفرمایان ساختمان نهادینه نشده است که این امر نشان دهنده لزوم فرهنگ سازی در بخش ساختمان جهت رعایت مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان است.
وی با بیان اینکه طبق آمارها 80 درصد نیروی کار ساختمانی حادثه دیده در کشور و استان قم در گروه سنی زیر 40 سال قرار دارند، افزود: 55 درصد حادثه دیدگان را نیروی کار بی سواد و تا مقطع ابتدایی تشکیل می دهند.
ایرانی خواه با اذعان به اینکه کارگران ساده ساختمانی با 48 درصد فراوانی بیشتر در معرض حادثه قراردارند، تصریح کرد: کارگران ماهر با 30 درصد فراوانی دومین رتبه حادثه دیدگان را به خود اختصاص می دهند، که کارگران ساده به دلیل کمی مهارت و کارگران ماهر به دلیل کار در ارتفاعات بیشتر در معرض حادثه قرار می گیرند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: سقوط از بلندی بیشترین درصد فراوانی حادثه را به خود اختصاص داده است، به گونه ای که 39 درصد حوادث را تشکیل می دهد و بعد از آن سقوط شی قرار دارد.
رییس علوم پزشکی قم با بیان اینکه جراحت نیروی کار حادثه دیده که وقفه کوتاه مدت و میان مدت در کار و کسب درآمد آن ایجاد می کند، بیشترین درصد فراوانی، و پس از آن نقص عضو با 19 درصد فراوانی بیشترین آسیب های ناشی از کار در ساختمان را در کشور و استان به خود اختصاص می دهد، افزود: با توجه به اهمیت بحث حفظ سلامت نیروی کار در بخش مولد ساختمان می توان بسیاری از این حوادث و بیماری ها را کنترل نمود.