
به گزارش قم نا به نقل از فارس ، صبح یک روز بهاری است و ساعت حدود ۱۰:۳۰ دقیقه را نشان میدهد و اگر این ساعت در بزرگترین مجتمع فرهنگی شهر باشی به جز چند ناشر که به سختی در مغازه را باز کردهاند، هیچ رفت و آمدی نخواهی دید.
اینجا اثری از مردمی که در این روزگار پرمشغله به دنبال برطرف کردن احتیاجات خود هستند نمیبینی و این مجتمع که از نظر زیبایی چشمت را نوازش میدهد، نه تنها خالی از مشتری است بلکه ناشران هم برای حضور در این مجتمع اصراری ندارند و ترجیح میدهند در نقطه دیگری از شهر به کسب و کار بپردازند.
به گفته معماران و مهندسان، مجتمع ناشران دارای طراحی مدرن و با سبکی متفاوت ساخته شده و اگر از داخل آن دیدن کنی، شمهای از معماری اسلامی توجهت را جلب میکند. شاید سبک ساختن این مجتمع فقط برای این بوده است که این مجتمع به ناشران تخصیص یابد که آن هم چندان مورد استقبال قرار نگرفته است.
آرامش ناشی از بیرونقی و بیرمقی در این مجتمع، تو را دگرگون میکند، ساختمانی با این عظمت که برای انسجام بخشی و ساماندهی ناشران و کتابفروشان ساخته شده است در سکوت مطلق به سر میبرد.
با واکاوی خاطرات گذشته و جست و جو در اخبار نشریات، متوجه میشوی که از افتتاح رسمی این مجتمع که قرار بود سرپناهی برای ناشران باشد حدود دوسال میگذرد، رئیس مجلس شورای اسلامی به همراه تنی چند از مسئولان شادان و خندان روبان قرمز را بریدند.
برای ناشران فرش قرمز پهن کردند که به این مجتمع بیایند و منسجم کار نشر را دنبال کنند ولی امروز از آن همه ایده فقط مغازههای خالی از ناشر، افکار ذهنت را در هم میریزد.
طبقه همکف هر مجتمع به صورت معمول، پر از رفت و آمد و سر و صداست، صدای پای مردمانی که برای خرید از مقابل مغازهها عبور میکنند و مغازه دارانی که در حال صحبت با مشتریان هستند ولی طبقه همکف مجتمع ناشران خالی از رفت و آمد است و مغازهداران آن از شمار انگشتان دست تجاوز نمیکند و تو در مقابل ویترینهای شیشهای مغازههای خالی در خود گم میشوی.
بی رمقی و بیرونقی به اندازهای در این مجتمع سایه افکنده است که اگر در مقابل ویترین یکی از مغازههایی که به فروش کتاب اهتمام دارند حاضر شوی، فروشنده حاضر نیست حتی برای ورود به مغازه به تو خوش آمد بگوید. شاید این فروشندگان اندک نیز به سکوت و سکون در این مجتمع عادت کردهاند و روزشان را با نگریستن به ساعت دیواری که صدایش به دلیل سکوت این مجتمع به گوش میرسد، به شب میرسانند.
بسیاری از واحدهای این مجتمع هنوز صاحبان خود را ندیدهاند و خالی هستند. بعضی از ناشران هم تعدادی از کتابهای کم فروش را به بهانه استقرار در مجتمع روی میزها چیدهاند و بر روی در ویترین قفل زدهاند. شاید سکوت و سکون مجتمع ناشران موجب شده که این فروشندگان رغبت دکورسازی هم نداشته باشند.
یکی از انتشاراتیها که مسئول آن، مردی حدود ۴۰ ساله به نظر میرسد و چراغ مغازهاش در بیشتر اوقات روز روشن است از نبود رفت و آمد و بازار کساد در این مجتمع گلایه دارد.
ناشران حاضر در این مجتمع، بیرونقی و بیرمقی را ناشی از کم کاری ناشرانی میدانند که در این مجتمع صاحب غرفه هستند و در سایر نقاط شهر مغازه دارند و با کمکاری در انتقال به این مجتمع شرایط را برای سکون و سکوت در این مجتمع فراهم کردند.
قرار بود که ۳۰۰ ناشر در این مجتمع فعالیت داشته باشند ولی از این شمار تنها ۱۰ درصد در این مجتمع حضور یافتهاند و دیگر ناشران در پاساژ قدس و دیگر نقاط شهر به صورت پراکنده مستقر هستند. شواهد امر پیداست که برخی از ناشران هم که در این مجتمع مستقر شدند به دلیل بی رونقی کمتر حضور دارند و برخی دیگر نیز مغازه را برای استفاده نخریدهاند بلکه به دنبال این هستند که روزی مغازههایشان به ارزش اقتصادی بالایی برسد که با پول آن ره صدساله را در یک شب طی کنند.
مجتمع ناشران که این روزها خالی از هر رفت و آمدی است در برخی اوقات چنان پر رونق میشود که این تصویر خاکستری سکون و سکوت از ذهنت رنگ میبازد.
نمایشگاه کتاب استانی، نمایشگاه کتاب ماه مبارک رمضان و نمایشگاه بینالمللی کتاب که در هفته کتاب برگزار میشود موجب جنب و جوش و رفت و آمدی قابل توجه در مجتمع ناشران میشود به گونهای که این شور و هیجان را میتوانی حتی خارج از مجتمع متوجه شوی. پلههای ورودی مجتمع پر میشود از مردمانی که در حال ورود و خروج هستند و چراغهای پر نور مجتمع ناشران که حتی تا نیمههای شب روشن است بیانگر حضور و حرکت است که در دیگر روزها این حرکت دیده نمیشود.
بنابه گفته سید محمود حسینی مدیرعامل تعاونی ناشران، مجتمع ناشران در ۳۰۰ متری بارگاه مطهر حضرت معصومه (س) در زمینی به مساحت بیش از ۳ هزار متر مربع و با بنای ۳۰ هزار متر مربع ساخته شده است و ناشران برای ساختن این مجتمع مبلغی حدود ۲۷ میلیارد تومان هزینه پرداخت کردند.
وی هدف از تاسیس این مجتمع بزرگ را اقتصادی کردن حوزه نشر دینی، حمایت و عرضه و ترویج منشورات شیعی به زبان بینالمللی، تمرکزبخشی و ساماندهی بازار کتاب و محصولات فرهنگی و دسترسی آسان و روزآمد دوستداران کتاب به آخرین منشورات دینی عنوان میکند.
شنیدن دلایل مدیرعامل تعاونی ناشران برای نبود استقبال مطلوب از این مجتمع ۳۳۰ واحدی شنیدنی است.
مدیرعامل تعاونی ناشران قم، ضعیف بودن بنیه اقتصادی نشر را در چند سال اخیر از مهمترین دلایلی عنوان میکند که ناشران برای حضور در این مجتمع رغبتی از خود نشان نمیدهند.
حوزه نشر که در سالهای اخیر از اوج به فرود رسیده است، شرایط را به گونهای فراهم کرده که ناشران توانایی جابه جایی به این مجتمع را نداشته باشند و ترس از دست دادن مشتریان، توانایی جابه جایی را از آنها سلب کند.
با این وجود، جایی که پای حمایت معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به میان میآید مدیرعامل اتحادیه ناشران استان قم چشمانداز روشنی برای این مجتمع میبیند.
برخی شنیدهها حاکی است اگر حمایتی باشد به طور قطع مجتمع ناشران به رونق خواهد رسید و حمایت مستمر و پویایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لازمه حضور ناشران است.
برگزاری نمایشگاه کتاب در مجتمع ناشران از جمله راهکارهایی است که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم نسبت به آن اقدام کرده است تا پویایی را به این مجتمع بازگرداند.
حسینی پیش از این گفته بود یکی از راههای بازگرداندن رونق به مجتمع ناشران، برپایی نمایشگاههایی مانند پنجشنبه بازار کتاب، جمعه بازار کتاب کتابهای دست دوم، نمایشگاههای فصلی و مناسبتی مانند محرم و رمضان در تقویت اقتصاد نشر تاثیرگذار است و میتواند نقش موثری در رونق این مجتمع داشته باشد.
حمید خرمی رئیس اتحادیه ناشران و کتاب فروشان قم به آینده مجتمع ناشران خوشبین بوده و معتقد است که این مجتمع به پایگاه فرهنگی جهان اسلام تبدیل خواهد شد و تمام ناشران حوزه دین در این مکان مستقر میشوند.
گفتهها و شنیدهها مبنی بر این است که هزار و ۲۰۰ ناشر در استان قم پروانه دارند که از این شمار قرار بود یک سوم در مجتمع ناشران ساماندهی شوند و این مکان قرار بود قطب چاپ و نشر شود ولی این روزها با کاهش رونق اقتصادی عرصه چاپ و نشر و نبود رونق در مجتمع ناشران، سخنانی شنیده میشود که بیان آن هم دردآور است.
قرار است همین روزها جلسه هیئت مدیره تشکیل و پس از رای گیری این مجتمع از چاپ و نشر فاصله گرفته و به یک مجتمع تجاری تبدیل شود. امروز این زمزمهها شنیده میشود که شاید مجتمع ناشران مانند همان مجتمعهایی که در خیابان صفائیه سر به آسمان بلند کردهاند به مجتمع تجاری تبدیل میشود و شهر قم که قطب چاپ و نشر است هرگز مجتمعی که به صورت منسجم ناشران را در آغوش خود بگیرد نخواهد داشت.
شاید همین روزها زمانی که از مقابل مجتمع ناشران گذر کنیم این مجتمع، پر از رفت و آمد کسانی باشد که دغدغه خرید لباس دارند و کاربری مغازههایی که عرضه کتب تفسیر قرآن و کتب ضد وهابیت داشتند به عرضه محصولات آرایشی و بهداشتی تغییر کرده باشد. این همه دردی است که فرهنگ را به چالش کشیده است.
نقدی به جا و به موقع بود آفرین
پاسخادامه دهید بلکه تاثیر کند
اگر عجله نکنند قطعا به سود آوری کلان هم می رسند
پاسخآین پاساژ هم نیاز به پیوست فرهنگی دارد نه تغییر کاربری
پاسخ