«سعید الشهابی» رئیس «مرکز اسلامی ابرار لندن» و رهبر جنبش مردمی مخالف آلخلیفه بحرین تأکید کرد: تا زمانی که رژیمهای دیکتاتوری در کشورهای اسلامی بر سر کارند با پول و زور سعی در دامن زدن به اختلافات فرقهای میان مسلمانان دارند.
بیست و نهمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی در روزهای ششم، هفتم و هشتم دی ماه در سالن اجلاس سران و هتل پارسیان استقلال تهران برگزار شد.
کنفرانس امسال میزبان حدود 300 میهمان مسلمان از کشورهای مختلف جهان بود. در میان مدعوین دکتر سعید شهابی از لندن به تهران آمده بود.
دکتر الشهابی ریاست مرکز اسلامی ابرار لندن را بر عهده دارد وی که اصالتی بحرینی دارد رهبر جنبش مردمی مخالف رژیم آلخلیفه نیز است.
الشهابی ضمن تأکید بر لزوم تلاش همه مسلمانان در راستای نیل به وحدت خاطرنشان کرد: تا زمانی که رژیمهای دیکتاتوری مانند آلسعود و آلخلیفه با پول و زور بر سر کارند دستیابی به چنین هدفی دور از انتظار است. آنچه میخوانید با دکتر سعید الشهابی است:
نقش این کنفرانس و کنفرانسهایی از این دست در متحد کردن مسلمانان از کشورهای مختلف جهان و با فرقههای مختلف اسلامی را چگونه ارزیابی میکنید؟
اول اینکه اسلام از ما خواسته که متحد باشیم اسلام نمیخواهد که ما از هم پاشیده و متفرق باشیم چرا که اگر این چنین کنیم جرم بزرگی است. آیات متعددی در قرآن است که میگویند ما یک امت و یک ملت هستیم، مسلمانان یک جامعه هستند اگر ما در این راستا پیش نرویم که یک امت واحد باشیم انحراف بزرگی است.
دوم اینکه این کنفرانس مهم و باارزش است اما مشکل این است که تنها یک کنفرانس در طول یک سال برای اتحاد مسلمانان برگزار میشود و این کافی نیست چون دیگر نیروهایی که ما را هدف قرار دادهاند و سعی از هم پاشیدن ما دارند منابع زیادی در اختیارشان است آنها پول دارند،رسانه در اختیار دارند،شرکتهای عمومی و مؤسسات زیادی در دست دارند که به وسیله آنها بر اختلافات فرقهای میان مسلمانان دامن میزنند و آن را بزرگتر و بزرگتر میکنند.
بنابراین سؤال اساسی این است که چنین کنفرانسهایی تا چه حد تأثیرگذار هستند. به نظر من این کنفرانس اشخاص خوبی را دور هم جمع کرده است اما متأسفانه فسادی که در میان ملتهای عرب است آنقدر پیش رفته که علما، متفکران و نویسندگان بسیاری در این سیستم فاسد وارد شده و حل شدهاند. حتی افراد خوب هم به بخشی از این سیستم تبدیل شدند که به تفرقه و عدم اتحاد میان مسلمانان تشویق میکند.
قبل از اینکه به مرحلهای برسیم که مسلمانان بر این عدم اتحاد فائق آیند باید کارهای بسیاری انجام دهیم تا بر این آسیب اساسی فائق بیاییم.
شما درباره انحراف میان مسلمانان حرف زدید منظور شما از این انحراف میان دولتهای اسلامی، کشورهای اسلامی یا ملتهای اسلامی بود؟
من درباره رژیمها صحبت میکنم این رژیمها پول دارند و پول نفت زیادی در اختیار آنهاست در واقع این انحرافها از سه الی چهار رژیم برمیخیزد که پول زیادی در اختیارشان است این طور نیست که همه کشورهای اسلامی برای تفرقه میان مسلمانان اقداماتی انجام دهند بلکه رژیمهایی مانند عربستان سعودی، امارات و قطر هستند که پول زیادی دارند و برای تفرقه میان مسلمانان برای مثال در کشوری مانند بحرین اقداماتی میکنند.
کشورهای دیگری هستند که ساکت میمانند این کشورها یا فقیر هستند یا قدرت کمی دارند و یا مشکلات داخلی دارند، برخی کشورهای اسلامی هم اصلاً موافق اختلافات فرقهای میان مسلمانان نیستند برخی هم مخالف این اختلافات هستند چون نمیخواهند داخل کشورهایشان مشکلات به وجود بیاید.
در واقع آن کشورهایی که میخواهند این انحراف و بحران را به دیگر کشورها صادر کنند پول و زور دارند بنابراین ما باید این مشکلات را بررسی کنیم چرا که اگر این کار را نکنیم چنین مشکلاتی با ما میمانند و ما را به دردسر میاندازند. این سیاست آن کشورهاست که مشکلات را گسترش دهند و تا زمانی که کار واقعی میان جوانان رسانهای انجام نگیرد و تا زمانی که کاری میان دانشمندان اسلامی صورت نگیرد و مادامی که تداوم و راهبرد بلندمدت نباشد تا با این رویه تفرقهانداز مبارزه شود این مشکلات در کنار مسلمانان باقی خواهد ماند.
آیا راهحلهایی برای از میان بردن چنین مشکلاتی از جامعه مسلمانان وجود دارد؟
مشکلات فرقهای همیشه در ارتباط نزدیک با دیکتاتوری هستند وقتی رژیمهای دیکتاتور و سرکوبگر وجود دارد مردم و قربانیان این رژیمها پریشان و غمگین هستند و به راحتی میتوان از این افراد برای تروریست کردن و افراطی کردن بهرهبرداری کرد.
مسئله دیگر هم حقوق مردم است در واقع حقوق مردم در دنیای عرب اهمیت دارد در میان کشورهای عضو شورای خلیجفارس میبینیم که انتخاباتی وجود ندارد مردم در این کشورها حق انتخاب دولتها و حکومتهای خود را ندارند. در واقع این رژیمها خود را با پول و سلاح به مردم تحمیل میکنند و مردم را سرکوب میکنند این مسئله خود به ظهور تروریست دامن میزند و همان چیزی است که امروز شاهد آن هستیم.
ریشه تروریسم از عربستان سعودی است میبینیم که بیش از سه هزار سعودی در میان تروریستهای داعش هستند. چنین افرادی از کشورهای دیگر مانند کویت، امارات و بحرین نیز وجود دارند این کشورهای عربی مردم فقیر را از پاکستان، مالزی و آفریقا میآورند تا در برنامههای تروریستی به آنها ملحق شوند از آنجایی که این رژیمها پول دارند این امکان برایشان فراهم است.
بنابراین اگر هیچ تغییری نبینیم و اگر این رژیمها در قدرت بمانند همیشه این مشکلات را خواهیم داشت تا زمانی که تغییر واقعی نباشد نمیتوانیم پایانی بر عدم اتحاد و اختلافات فرقهای در میان مسلمانان ببینیم. عدم وجود حکومت دموکرات و فقدان این نوع حکومتها همچنین وجود دیکتاتوری باعث چنین مشکلاتی است.
در مورد بحرین چطور شما رهبر مردم مخالف رژیم بحرین هستید، چه مشکلاتی در این کشور وجود دارد؟
بحرین کشوری است که همواره در آن میان مردم و خاندان حاکم اختلافات و مشکلات در جریان بوده است دلیل این مسئله هم این است که خاندان حاکم بحرین از بیرون این کشور میآیند و به زور این سرزمین را فتح کردهاند. آلخلیفه بعد از غصب بحرین نیروهای سعودی و انگلیسی را به این کشور آورده، همچنین نیروهای اردنی، پاکستانی و اماراتی در بحرین حضور دارند. همین مسئله به بحران بزرگی در این کشور بدل شده است.
هر روز و هر شب حداقل 15 تا 20 اعتراض مردمی علیه حکومت آلخلیفه در بحرین در جریان است و معترضان با گاز اشکآور مواجه میشوند، سرکوب میشوند، به آنها حمله میشود و روزانه مردم زیادی دستگیر میشوند. مردم بحرین این گونه هستند و رژیم آلخلیفه میداند که هیچ راهی برای جلب رضایت مردم ندارد این رژیم نمیتواند دموکراتیک شود.
دیکتاتورها هرگز اصلاحپذیر نیستند نمیتوان یک رژیم دیکتاتوری داشت و بعد از 6 ماه ببینیم که این رژیم دموکرات شده است یک دیکتاتور یک دیکتاتور است و تنها راه برای اصلاح آن رفتن آن است.
ما نمیتوانیم رژیم سعودی را با اصلاحات درست کنیم چون وقتی رژیم توسط یک قبیله رهبری میشود اصلاحپذیر نیست غیرممکن است چنین رژیمی را به رژیم دموکراتیک مدرن تبدیل کرد.
بنابراین شرایط این گونه است، نمیدانیم چه زمانی این تغییرات ایجاد شود فرآیندی طولانی در جریان خواهد بود در بحرین برای 70 تا 80 سال این روند ادامه داشته است، من خودم از 30 سال قبل یعنی از سال 1965 در اعتراضات مردمی علیه آلخلیفه شرکت داشتم و این روند ادامه دارد و هیچ راهی وجود نخواهد داشت مگر اینکه اصلاحات واقعی روی دهد و به حیات این رژیمهای دیکتاتور پایان داده شود.
به عنوان سؤال آخر از شما که هدایت یک مرکز اسلامی در قلب انگلیس را بر عهده دارید میپرسم شرایط مسلمانان در حال حاضر در اروپا چگونه است؟
شرایط مسلمانان با رشد رسانههای خودشان و مراکزشان بهتر شده بود اما در طول ماههای اخیر با ظهور داعش برخورد جوامع غربی با مسلمانان بد شد به ویژه علیه زنان محجبه برخوردهای نامناسب صورت میگیرد.
فشارهای زیادی علیه مسلمانان در غرب وجود دارد و در اماکن عمومی مثل فروشگاهها، در ایستگاههای مترو و اتوبوس، داخل وسایل نقلیه عمومی به مسلمانان حمله میشود.
اتفاقات زیادی روی داده است اما رسانههای غربی هستند که اسلام هراسی را خلق و سپس نشر میکنند. همین مسئله باعث میشود مردم اروپا از اسلام بترسند و از آن متنفر باشند و این مشکل بزرگی است که باید حل شود، مسلمانان انگلیس نگران این مسئله هستند که چه اتفاقی در آینده روی خواهد داد.
حتی رسانهها مشکلات را منتشر نمیکنند و سعی دارند که خود را منصف و بیطرف نشان دهند اما در موارد زیادی موفق به این مهم نشدهاند.
منبع: هم اندیشی