کارشناس مسوول شناسایی و فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: از سال 1390 تاکنون اعضای بدن 37 بیمار مرگ مغزی در این استان به نیازمندان اهدا شده است.
به گزارش قم نا ، «ولی الله صمدی» کارشناس مسوول شناسایی و فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی قم، افزود: اعضای بدن پنج بیمار در سال 1390، 6 بیمار در سال 1391، 11 بیمار در سال 1392، 11 بیمار در سال 1393 و چهار بیمار از آغاز امسال تاکنون اهدا شده است.
وی با اشاره به نبود امکان پیوند اعضای بیماران مرگ مغزی در قم در حال حاضر و همچنین فقدان آمارهای دقیق درباره میزان اهدای عضو تا پیش از سال 1390 اضافه کرد: انجام عمل پیوند اعضا نیازمند گروه متخصص پزشکی، اتاق عمل پیوند و بانک پیوند برای ذخیره اعضای قابل پیوند است.
وی در عین حال گفت: به زودی با اخذ مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امکان انجام پیوند کلیه در بیمارستان شهید بهشتی استان فراهم خواهد شد و در این زمینه همه امکانات لازم تامین شده است.
صمدی با اشاره به اینکه متاسفانه به طور میانگین سالانه یکصد نفر در استان قم دچار مرگ مغزی می شوند، افزود: از این شمار نزدیک به 70 نفر دارای شرایط پیوند اعضا هستند ولی به علت اینکه برخی خانواده ها برگشت ناپذیر بودن بیمار مرگ مغزی را نمی پذیرند، سالانه اعضای بدن 10 تا 11 بیمار به نیازمندان پیوند می شود.
وی تاکید کرد «خانواده ها باید این آگاهی را داشته باشند که بهبود بیمار مرگ مغزی غیرممکن و مرگ وی طی چند روز آینده حتمی است و فقط درصدی از افرادی که به کما رفته اند، بخت دوباره زندگی خواهند داشت».
صمدی گفت: زمانی که فردی مرگ مغزی می شود، رسیدن خون و اکسیژن به مغز وی متوقف می شود و مغز تمام عملکرد خود را از دست می دهد و دچار ویرانی غیرقابل برگشت می شود.
به گفته کارشناس دانشگاه علوم پزشکی قم، پس از مرگ مغزی دیگر دستگاه های بدن مانند قلب، کبد و کلیه ها به عملکرد خود ادامه می دهند ولی پس از یک تا 12 روز این اعضا نیز از کار خواهند افتاد.
وی ادامه داد: در صورت اقدام به موقع می توان اعضای بیمار مرگ مغزی را به بدن شخص دیگری پیوند داد ولی با توجه به اینکه تخریب اعضای بدن به فاصله کمی پس از مرگ مغزی آغاز می شود، فرایند پیوند اعضا باید هرچه زودتر انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه امکان بهبودی و بازگشت بیمار مرگ مغزی به هیچ عنوان وجود ندارد، تصریح کرد: در مواردی که شنیده می شود فرد دچار مرگ مغزی شده و سپس بهبود یافته است، در واقع مرگ مغزی رخ نداده بلکه این بیمار در کمای عمیق بوده است.
صمدی همچنین با اشاره به شرایط بیماران در حال کما گفت: کما نوعی اختلال در کارکرد مغز است که سطح هوشیاری فرد بسیار کاهش می یابد و به هیچ یک از تحریک های پیرامون پاسخ نمی دهد ولی در عین حال در مواردی برگشت پذیر است.
وی با اشاره به اینکه مرگ مغزی بیمارانی که اعضای آنها پیوند می شود باید از سوی گروه پزشکی وزارت بهداشت تایید شود، بیان کرد: این گروه چهارنفره شامل متخصص جراح مغز و اعصاب، متخصص داخلی مغز و اعصاب، متخصص بیهوشی و متخصص داخلی است که هر کدام به صورت جداگانه پس از انجام معاینات و آزمایش های پزشکی مرگ مغزی بیماران را تایید می کنند.
صمدی ادامه داد: پس از تایید مرگ مغزی از سوی این تیم، پزشکی قانونی نیز به عنوان مرجع پنجم باید افزون بر بررسی اقدام های گروه پزشکی، با انجام دوباره معاینات و آزمایش ها برگه مرگ مغزی را تایید کند.
کارشناس دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان اینکه با توجه به گروه خونی، قد، وزن، شرایط پزشکی و اورژانسی بودن افراد منتظر در فهرست، اعضای بیماران به آنان اهدا می شود، افزود: اهدای عضو در صورت وصیت بیماران مرگ مغزی یا جلب رضایت خانواده این بیماران از سوی بیمارستان، انجام می شود.
وی با اشاره به ثبت نام افراد برای اهدای عضو یادآور شد: هر فرد می تواند کارت اهدای عضو را در زمان حیات پر کند ولی وقتی دچار مرگ مغزی می شود، گرفتن رضایت خانواده برای پیوند اعضای وی الزامی است.
صمدی با بیان اینکه به طور میانگین سالانه نزدیک به یک هزار نفر در استان قم کارت اهدای عضو پر می کنند، اضافه کرد: همه افراد با هر شرایطی در محدوده سنی 2 تا 70 سال که متقاضی اهدای عضو هستند، می توانند با مراجعه به پایگاه www.ehda.ir ثبت نام کنند.
صمدی با اشاره به اینکه تا پارسال 10 هزار نفر برای پیوند اعضا در قم ثبت نام کرده بودند، ادامه داد: به علت اینکه ثبت نام اهدای عضو از طریق سامانه سراسری صورت می گیرد، آمار امسال ثبت نام شدگان استان قم در دسترس نیست.
در یکی از آخرین موارد، اول مردادماه اعضای کودک شش ساله دچار مرگ مغزی در استان قم اهدا شد؛ این کودک اواسط تیرماه در سانحه تصادف دچار ضربه مغزی شدید و پس از چند روز به علت وخامت اوضاع جسمی، دچار مرگ مغزی شده بود.
پس از اعلام رضایت خانواده برای اهدای اعضای بدن کودک، بیمار همراه با گروه پزشکی به بیمارستان شریعتی تهران فرستاده شد تا 6 عضو وی شامل قلب، کبد، کلیه ها، پانکراس و قسمتی از روده ها به بیماران نیازمند پیوند شود.
منبع : ایرنا