کد خبر ۳۵۳۰۳ ۶۵۵ بازدید انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۲۹

حدود پنج هزار نفر در موسسه علمی دارالحدیث قم مشغول به تحصیل هستند

قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث قم از تحصیل چهار هزار و 967 نفر در این موسسه خبر داد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خبرقم (قم نا)، حجت الاسلام و المسلمین رضا برنجکار روز سه شنبه در جمع خبرنگاران به مناسبت بیستمین سالگرد راه اندازی این موسسه با اشاره به تحصیل 2 هزار و 891 دانشجو در مقطع کارشناسی، هزار و 898 نفر در مقطع ارشد و 187 نفر در مقطع دکتری اظهار کرد: همچنین بیش از دو هزار نفر در کارشناسی، بیش از هزار نفر در ارشد و 24 نفر در دکتری فارغ‌التحصیل شده‌اند و 55 نفر نیز عضو هیئت علمی دانشگاه هستند.



وی افزود: حدود 110 نفر نیز پژوهشگر در پژوهشگاه داریم که 19 نفر هیئت علمی هستند و بنا داریم به حدود 40 نفر برسانیم.



برنجکار گفت: پژوهشگاه علوم قرآن و حدیث دارای 4 پژوهشکده و 12 گروه از جمله تفسیر اهل بیت(ع) است و حدود 100 پروژه علمی در دست داریم که محور آنها روان شناسی با گرایش مثبت، اخلاق کاربردی(پزشکی، قضاوت و مهندسی و .... که بین رشته‌ای است)، تاریخ کلام که کم در عرصه تاریخ کلام کار کرده ایم؛ موضوعات کلامی مانند شبهات و ... است.



برنجکار تصریح کرد: 22 کتاب درسی برای رشته‌های میان رشته‌ای تولید شده است همچنین 126 اثر اصلی در مجلدات گوناگون تولید شده است و در کنگره ها نیز 5 کنگره اجرا شده و 89 اثر در این کنگره ها تولید شده و 48 عنوان کتاب نیز در معاونت فرهنگی تولید شده و مجموع آن به 325 اثر می رسد.



وی عنوان کرد: رشته تخصصی حدیث در سطح سه در حوزه ایجاد شد و فارغ التحصیلان این موسسه این رشته را ایجاد کردند و برخی رشته های ما نیز در دانشگاه تهران در حال اجراست.



وی اظهار کرد: نقد مستشرقان که در زمینه امامیه و شیعه انجام شده است و شیعه را زیرسؤال برده‌اند و تفسیر قرآن یکی از پروژه‌های عظیم ما هست که براساس حدیث صورت می‌گیرد و تاکنون دو جلد سوره حمد آن چاپ شده است.



برنجکار گفت: علوم قرآن، شبهات مستشرقان درباره قرآن، تدوین موسوعه جامع حدیثی به صورت اجتهادی که تاکنون 16 جلد آن چاپ شده است؛ همچنین موسوعه اعتقادی مانند توحید، عدل، نبوت و ... که در 20 جلد پیش بینی می شود، موسوعه جداگانه برای هر کدام از ائمه(ع) که برای برخی ائمه تولید شده است از دیگر فعالیت های این موسسه در سال های قبل است.



وی افزود: کار مهم دیگر تالیف احادیث اهل سنت براساس تنظیم وسایل الشیعه شیخ حر عاملی است تا بر روی احادیث اهل سنت بر اساس وسایل الشیعه خودمان ثابت کنیم فقه ما در احادیث اهل سنت نیز مقبول است و هم برای فقهای شیعه و هم سنی مفید است و دو جلد آن منشتر شده و کاملا ابتکاری است.



وی با بیان اینکه بزرگترین کتابخانه حدیثی کشور در این موسسه وجود دارد عنوان کرد: مراسم بیستمین سال تاسیس با هدف معرفی فعالیت 20 ساله این موسسه برگزار می شود که کل آثار موسسه در کتابی چاپ شده همچنین کارنمای دارالحدیث منتشر شده است همچنین خبرنامه ای در این زمینه آماده کرده ایم و توزیع می شود.



برنجکار گفت: دومین هدف نیز ارزیابی موسسه و مشخص شدن نقاط ضعف و قوت است و کمیته ای نیز برای این کار ایجاد شده است تا خودمان به نقد خودمان بپردازیم.



وی اظهار کرد: در کنار این مراسم نیز نمایشگاه آثار و فروشگاه آثار موسسه ایجاد می شود و آثار با 50 درصد تخفیف ارایه می شود.



وی ادامه داد: در این مراسم ضمن پخش فیلمی، گزارش پژوهشگاه، دانشگاه و معاونت فرهنگی، گزارش کمیته ها ارایه و سخنرانی آیت الله ری شهری و آیت الله العظمی نوری همدانی را در ادامه خواهیم داشت.



قائم مقام پژوهشکده قرآن و حدیث بیان کرد: در دانشگاه قرآن و حدیث، ابتدا رشته کارشناسی علوم حدیث ایجاد شد اما با تفاوت با دانشگاه های دیگر، زیرا بیشتر درس ها در رشته علوم قرآن و حدیث به علوم قرآن اختصاص دارد و به علوم حدیث کم توجه می شود در این رشته این مسئله به تعادل رسید و خلاهایی را ک داشتیم پر کردیم و فارغ التحصیلان این رشته در مقطع ارشد توانستند رتبه اول کشوری را به دست آورند.



برنجکار با اشاره به تفاوت میان رشته علوم قرآن و حدیث با معارف قرآن و حدیث تصریح کرد: آیت‌الله ری شهری تاکید داشتند که هدف اصلی ما باید معارف قرآن و حدیث باشد زیرا این مسئله کمتر در دانشگاه‌ها مورد توجه است لذا دانشگاه با تاسیس کمیته‌هایی رشته های جدیدی مانند حدیث با گرایش کلام، حدیث با گرایش نهج‌البلاغه و تفسیر اثری که در ایران وجود نداشت اضافه شد همچنین رشته حدیث با گرایش اخلاق، روان شناسی و ... که در ارشد اجرا و در مقطع دکتری توسعه یافت.



وی با اشاره به ایجاد سه رشته مشترک در دانشگاه های موسسه در قم، تهران و اصفهان اظهار کرد: در کارشناسی، 7 رشته داریم که کلام اسلامی، فقه و حقوق اسلامی، تربیت معلم قرآن و ... از جمله این رشته ها است.



وی افزود: در پذیرش دانشجو در مقطع دکتری ابتدا از وزارت علوم اقدام می‌شد اما در چندسال اخیر به دو صورت کنکور و امتحان اختصاصی، پذیرش داریم.



برنجکار گفت: در کارشناسی ارشد 13 رشته از جمله علوم حدیث با گرایش اخلاق، تفسیر اثری، نهج البلاغه، علوم قرآن و حدیث، تفسیر روایی، ارتباطات با گرایش حج و زیارت، روان شناسی اسلامی و معارف قرآن، کلام امامیه، علوم حدیث،اخلاق و آداب پزشکی تدریس می شود و در دکتری نیز 7 رشته از جمله مدرسی معارف اسلامی با گرایش قرآن، علوم و معارف نهج البلاغه، کلام امامیه، تفسیر تطبیقی و ... را داریم.



رئیس ستاد برگزاری بیستمین سالگرد تاسیس موسسه ادامه داد: هدف اصلی ما از تاسیس دانشگاه کارهای بین رشته ای علوم قرآن و حدیث با رشته های تخصصی است؛ ما درصدد پیوند میان این دو هستیم تا فرمایش رهبری در این زمینه محقق شود تا ما دائما مبانی غربی در اقتصاد، روان شناسی و ... مقلدانه تبیین نشود.


وی در پاسخ به سؤالي مبنی بر فعالیت در زمینه میان رشته‌ای تاکید کرد: نظریه‌پردازی در خلا انجام نمی‌شود ابتدا باید سیر علمی تدوین و باید در این زمینه مکتب و مبانی اعتقادی و عملی داشته باشیم و این مبانی را می توان از قرآن و حدیث گرفت همان طور که دیگران از دیدگاه های مکاتب خود می گیرند؛ ما باید به قرآن و حدیث برگردیم و مبانی پایه ای را از آنجا بگیریم.

 

منبع: ايسنا