استاد عالی حوزه علمیه قم گفت: هر پدیدهای که در عالم اتفاق بیفتد، خارج از قضای الهی نیست. این مسئله تضادی با اختیار انسان ندارد، آن کاری که انسان با اختیار خود انجام میدهد، در داخل قضای الهی است.
به گزارش قم نا ، آیتالله محمدتقی مصباحیزدی در جلسه درس اخلاق ویژه ماه رمضان، اظهار داشت: توحید مهمترین معرفت است، اثبات و تبیین آن از مهمترین وظایف انبیاء بود. توحید در ذات و توحید افعالی از انواع مختلف توحید است. ذات خداوند را هیچ موجودی درک نمیکند، بلکه ما فقط صفات خداوند را میشناسیم، البته برخی از مراتب ذات برای بعضی از انبیاء بیان شده است.
وی تصریح کرد: زمانی که میگوییم خداوند علم دارد، پیش از خلقت دنیا هم خداوند علم داشت که چه چیزی در دنیا اتفاق افتاد. ما از ذات خداوند درک چندانی نداریم، ما حتی کنه صفات خداوند را درک نمیکنیم و حتی افعال الهی را به درستی نمیشناسیم.
استاد عالی حوزه علمیه قم با اشاره به نحوه بیان مطالب از سوی خداوند گفت: خداوند به دنبال بالابردن معرفت انسان است، حقیقتی که خداوند آن را بیان میکند، با زبان ما بیان میشود. البته استعدادهای انسانها در فهم متفاوت است و درک همه افراد یکسان نیست. الفاظ به صورتی در قرآن بیان شده که هرکس به اندازه فهم خود چیزی را متوجه میشود. یک همچین روشی در سیره پیامبر و معصومین هم وجود داشت. مطالبی از ائمه معصومین(ع) نقل شده که آنها در پاسخ به سئوالات یکسان از سوی افراد مختلف، جوابهای مختلف براساس فهم هر کدام از آنها دادهاند.
رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) منبع همه چیز را در دنیا از خداوند دانست و افزود: زمانی که امام خمینی(ع) فرمودند خرمشهر را خدا آزاد کرد، برخی تصور میکردند که این کلام ایشان تعارف است، اما امام میدانست پشت کارهای دیگران در این رویداد یک پدیده دیگری است که آن خداوند متعال است. همه چیزها و همه کارها در واقع از آن خداوند است، کارهایی که انسان ها انجام میدهند، خداوند همه چیز آن را میداند. حتی آنچه که در دل انسانها خطور میکند و آنچه که بناست در آینده نیز خطور کند، هم خداوند میداند.
وی تصریح کرد: هیچکس بدون اذن خداوند نمیتواند ایمان بیاورد، حیات و عقل انسان از خداوند است و همه چیز را او به انسان داده است. خواست انسان بدون خواست خداوند اتفاق نمیافتد، اصلاً اگر خداوند نمیخواست، انسانها خواست نداشتند. در ملک خداوند بیاذن او هیچکسی نمیتواند کاری را انجام بدهد. اگر بندگان در برابر نعمتهای خداوند قدردانی کنند، یک چیزی از عالم ملکوت را به آنها نشان میدهد، این عالم ملکوت را به انبیاء، ائمه معصومین و برخی از تربیتشدگان مکتب اهل بیت(ع) نشان داده شده است.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به قضا و قدر خاطرنشان کرد: قدر مقدم بر قضا است و قضا بهمعنی کار را یکسرهکردن است. هر پدیدهای که در عالم اتفاق بیفتد، خارج از قضای الهی نیست. این مسئله تضادی با اختیار انسان ندارد، آن کاری که انسان با اختیار خود انجام میدهد، در داخل قضای الهی است. آنچه که قضای الهی به آن تعلق میگیرد، در جای خودش بهترین گزینه است.
منبع : تسنیم